Vijesti Node

Održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a

Nakon sastanka izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a danas u Banjoj Luci, dr. Čović je rekao da se traži rješenje koje bi bilo ustavno i da je krajnje vrijeme da institucije BiH i njeni predstavnici preuzmu odgovornost za ovu državu.

- Uvjeren sam da su naša dva tima konačno blizu rješenja prijedloga ili koncepta kako riješiti pitanje zastupljenosti stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Mislim da ćemo po tom pitanju imati jedan zajednički stav, ali na isti način želimo razgovarati i o nekim drugim temama - kazao je predsjednik HDZ-a.

Naglasio je da pažnju treba usmjeriti na jačanje ekonomije i socijalne politike, a staviti sa strane teme koje opterećuju medije i drugi prostor i to bez bilo kakvog razloga.

Tijekom razgovora je, kaže, naglašena vrlo složena situacija, koje "izgleda nisu svi svjesni".

- Krajnje je vrijeme da stvorimo ambijent da možemo normalno funkcionirati. Moramo se početi baviti životnim pitanjima. Ovo je godina u kojoj nema izbora i moramo je iskoristiti da riješimo puno pitanja koja smo sebi postavili u zadatak - naveo je dr. Čović u izjavi novinarima.

Najavio je da će se nastaviti intenzivna suradnja dvije strane kako bi dali doprinos da se situacija u BiH promijeni.

- Time ćemo dati doprinos da se odnosi u BiH promijene, jer imam osjećam da neke snage žele da nas stalno drže u konfliktnoj situaciji, u nekim dijelovima BiH - ustvrdio je dr. Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da su danas finalizirali način na koji će se kretati po pitanju sudjelovanja stranaca u Ustavnom sudu BiH, a o tome će voditi razgovore i s drugim političkim strankama.

Dodik je naveo i da je Ustav BiH predvidio da se treba naći način kako bi samo državljani BiH bili zastupljeni u Ustavnom sudu BiH.

- Ostalo je da se sve to stručno normativno regulira kako bi u Parlamentranoj skupštini te stvari i riješavali - kazao je predsjednik SNSD-a.

Naveo je da će bez obzira na protivljenje bošnjačke strane u BiH predlagati ovo rješenje za Ustavni sud BiH.

Iznoseći stav SNSD-a da vlast na nivou BiH nije funkcionalna, u smislu obaveza koje BiH treba da ispuni prema MMF-u, ocijenio je da situacija u BiH zahtijeva veći angažman u vezi sa ekonomskom sferom.

Dodik je ponovio da dvije stranke žele da se sva pitanja rješavaju kroz dijalog, o čemu svjedoči i suradnja u kontinuitetu koja nije uperena protiv neke treće strane.

Predsjednici  HDZ-a BiH i SNSD-a dr. Dragan Čović i Milorad Dodik protiv su ponovog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genicid.

To bi, ocijenio je dr. Čović, napravilo kolaps u funkcioniranju vlasti BiH.

- Ne trebaju nam nove aktivnosti kada su u pitanju agenti BiH, odnos prema proteklom ratu ili revizija tužbe ili kako god to neko misli nazvati - kazao je dr. Čović nakon sastanka u Banjoj Luci s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. 

I Dodik je dodao da je neprihvatljivo da se obnavlja tužba BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde te da takve inicijative traba odbaciti.

- Ukoliko je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane, onda to znači zloupotrebu institucija i procedura - smatra Dodik.

Dr. Čović je dodao da će HDZ do kraja ovog mjeseca otvoriti pitanje odluke "Sejdić-Finci“.

- Jasno nam je da to znači izmjene Ustava BiH za koje danas nemamo dvotrećinsku većinu, ali idemo ka izmjeni Izbornog zakonodavstva - rekao je dr. Čović.

Te izmjene, naveo je, nemaju nikakve veze s RS, a u Federaciji BiH pokušavaju skloniti te zaostatke iz prošlosti i osigurati jednakopravnost naroda.

- U idućih 10-15 dana trebat će nam mnogo više razumijevanja i ovaj sastanak u Banjoj Luci je doprinos tome – rekao je dr. Čović ističući da će nastaviti razgovore i s drugim političkim liderima u BiH kako bi se promijenio ambijent u zemlji.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u potpunosti podržao pristup HDZ-a da jedan narod bira svoje predstavnike vlast, a ne da im to radi drugi narod.

- Zainteresirani smo da u FBiH izbor Srba bude definiran na način da, tako gdje ih ima, oni biraju svoje predstavnike - dodao je Dodik ističući da treba adekvatno popuniti Klub Srba u Federalnom parlamentu.

Ponovio je da će građani RS-a, kada bude trebalo donijeti odluku, na referendumu odlučiti da li žele da BiH ide u NATO savez.

Dodik je podvukao da RS ostaje pri sporazumu iz 2013. godine po pitanju vojne imovine, jer kaže, taj sporazum nije stavljen sa strane i odbacuje bilo kakva druga rješenja, kao što je odluka po pitanju knjiženja vojne imovine u Han- Pijesku na BiH.

- Ukoliko se nastavi s nametnutim, politički motiviranim odlukama, te oduzimanjem imovine RS, mi ćemo izaći iz tog procesa - rekao je Dodik.

Dr. Čović je dodao da će pokušati sve učiniti da se aktivira Akcijski plana za članstvo (MAP) u NATO za BiH u lipnju ove godine.

- U četvrtak ćemo imati sastanak s glavnim tajnikom NATO saveza i bit će riječi i ovom pitanju - kazao je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

(fena.ba)

(foto: fotoboro)

Izdvajamo

            Uvaženi gospodine rektore Sveučilišta u Zagrebu profesore Boras, poštovani članovi...
U povodu dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH akademik Dragan Čović danas je u...
Danas je Sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom Sveučilišta prof. dr. sc. Damirom Borasom, dodijelilo počasni doktorat hrvatskom članu...
Na susretu je razgovarano o europskoj perspektivi BiH, Izbornom zakonu, gospodarskoj suradnji naših dviju zemalja, ali i o trenutačnoj migracijskoj...