Vijesti Node

U Međugorju održan završni sastanak Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti“

U Međugorju je, u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, održan završni sastanak Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti. Sastanku su nazočili i predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, te Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar.

Sastanak je realiziran s ciljem ocjene uspješnosti skupa koji je održan u Neumu 16. i 17. ožujka 2017. godine, te definiranja predstojećih aktivnosti Organizacijskog odbora. Zaključeno je kako je skup u Neumu organiziran sukladno najvišim standardima, te da predstavlja početak sustavnog znanstveno-stručnog bavljenja položajem Hrvata BiH u odnosu na europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, na čemu će se i u predstojećem razdoblju posvećeno raditi.

Na sastanku su usvojeni i sljedeći zaključci koji predstavljaju cjelovit odraz sadržaja znanstveno-stručnog skupa Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti:

1. Hrvati BiH su autohton narod Bosne i Hercegovine i u povijesno-političkom smislu nacija koja tvori BiH zajedno s druga dva naroda i ostalim njezinim žiteljima. Znanstveno-stručnim skupom "Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti" nacionalni identitet Hrvata BiH je na akademskoj razini dodatno artikuliran i situiran unutar europskog vrijednosnog sustava.

2. Političke vrijednosti federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja najprikladnije su za trajno uređenje odnosa između zajednica i održivu organizaciju pluralnih društava kao što je Bosna i Hercegovina, a temeljene na uzajamnom priznanju, poštivanju i suradnji vođenom načelima kompromisa, dijaloga i konsenzusa.

3. Konstitutivnost, kao neupitna povijesno-tradicijska odrednica države Bosne i Hercegovine, verificirana i njezinim Ustavom, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima suvremene Europe. Naprotiv, ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Europe, svijeta i višenacionalnog karaktera BiH kao države triju nacija, koje, uz etničke, imaju i jasno određene političke identitete, te jasan putokaz na kojim principima je nužno organizirati europsku Bosnu i Hercegovinu.

4. Znanstveno-stručni skup "Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti" je početak procesa koji će se nastaviti kroz posvećen rad njegovih sudionika i u idućem razdoblju. U ožujku 2018. godine održat će se nastavna konferencija koja će ponuditi konkretne odgovore na pitanja o uzrocima neravnopravnosti Hrvata BiH, svim njezinim pojavnim oblicima i načinima njihova otklanjanja. Tada će se ponovno okupiti hrvatska akademska, intelektualna, stručna i politička elita, s ciljem ocjene stanja i kretanja u različitim sferama društvenog i političkog života Hrvata BiH.

5. Pozivaju se šira akademska, intelektualna, kulturna, društvena, politička javnost i mediji na izgradnju europske političke kulture u BiH i aktivnu promociju njezinih vrijednosti. Ta je opredijeljenost nužna pretpostavka demokratskog razvitka Bosne i Hercegovine i njezine dugoročne stabilizacije kroz društvenu, političku i kulturnu europeizaciju i emancipaciju.

Posebno je značajna činjenica da je na skupu prepoznata potreba za kontinuiranim znanstveno-stručnim angažmanom na predmetnom i relevatnim srodnim područjima istraživanja.

Nakon sastanka je upriličen ručak zahvalnosti za sve članove Organizacijskog odbora i donatore humanitarnog projekta Udruge „Fra Slavko Barbarić“, koji je realiziran u sklopu znanstveno-stručnog skupa Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti.

(predsjednistvobih.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, održao je danas sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Županije Zapadnohercegovačke. Na...
Knjiga "Moj životni put" akademika Bože Žepića predstavljena je danas u  organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH....
Na sastanku održanom danas u Mostaru razgovarano je o položaju Hrvata u BiH u svjetlu održanih Općih izbora. Posebna tema susreta bila je zajednička...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, uz stranačke dužnosnike viših razina vlasti, danas je na Kupresu održao...