Vijesti Node

Večer zajedništva za Hrvate Tuzle

U zagrebačkom hotelu Westin sinoć je upriličena donatorska večer za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra “Sveti Franjo” u Tuzli koji grade franjevci Bosne Srebrene.

Pokrovitelji večeri kojoj su nazočili predstavnici vlasti iz cijele BiH i Republike Hrvatske bili su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Dobrodošlicu svima na ovu svojevrsnu večer zajedništva ali i zahvale za odziv uputio je gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković kazavši kako će ova donatorska večer ispisati novu stranicu samostana ali i općenito Hrvata Tuzle dok je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti istaknuo kako je ovaj cijeli projekt ustvari i potpora ostanku i opstanku Hrvata na ovom kraju.

Podršku bh. Hrvatima još je jednom na svim poljima i na cijelom teritoriju gdje isti žive obećao i premijer RH te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazavši kako su ovakve večeri konkretna povrda toga. Spomenuo je i skorašnje otvaranje dvaju novih konzulata RH u Vitezu te Livnu ali i zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH.

Kao izaslanik predsjednice Grabar-Kitarović obratio se Mate Granić nazvavši položaj Hrvata u BiH temeljnim ciljem vanjske politike Republike Hrvatske.

"Ovaj događaj je prilika da pošaljemo jasne poruke kako se nećemo dijeliti jer svi Hrvati moraju živjeti kao svoj na svome u jedinstvenoj BiH" kazao je predsjednik Čović posebno istaknuvši potrebu za brigom o Hrvatima koji žive na područjima u kojima su manjina. Predsjednik Čović je pozdravio i činjenicu da su se donatorskoj večeri odazvali predstavnici svih sfera javnog života, od politike, gospodarstva, zdravstva, kulture, znanosti, vjere...

U zabavnom dijelu programa nastupila je Klapa sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice, operne dive Vedrana Šimić i Ivana Lazar te Emanuel Josić bogoslov franjevačke provincije Bosne Srebrene i student na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, sve troje porijeklom iz Tuzle.

Izgradnju Hrvatskog kulturnog centra još je 2011. godine započeo fra Zdravo Anđić, tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana “Svetih apostola Petra i Pavla”. Njegov značaj odmah je prepoznala Vlada Republike Hrvatske te je Državni ured za Hrvate izvan domovine RH podržao projekt kao i brojne bh. institucije.

U samom središtu Tuzle, gdje je nekada bila crkva, oživljava se ponovno mjesto franjevačke nazočnosti te se stvaraju uvjeti za promociju i čuvanje identiteta ovdašnjih Hrvata, a osobito mladih.

Izdvajamo

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović proslavio je blagdan Velike Gospe danas u Širokom Brijegu...
Mlada obitelj Franje i Jasminke Begić iz Posušja, danas je krstila svoje deseto dijete, malu Mariju, a kum na krštenju je bio dr. Dragan Čović,...
Povodom Dana grada Širokog Brijega, danas je u kinu Borak održana svečana sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg. Nazočnima se obratio hrvatski...
Program svečanog obiježavanja Dana općine Posušje, započeo je molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu hrvatskih branitelja ispred...