Vijesti Node

Izaslanstvo HDZ-a BiH na svečanom obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske te Dana oružanih snaga

Svečanim prijemom u hotelu Holiday u organizaciji Veleposlanstva RH u Bosni i Hercegovini sinoć je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske te Dan oružanih snaga.

Predvođeni hrvatskim članom Predsjedništva i predsjednikom HDZ-a BiH dr.  Draganom Čovićem prijemu su nazočili i brojni predstavnici političkog kao i gospodarskog, kulturnog života, predstavnici diplomatskog kora i vjerskih zajednica.

Predsjednik Čović je u svom obraćanju kazao kako je preko 1000 km zajedničke granice s Hrvatskom za BiH iskušenje ali i pogodnost te je zahvalio svima, posebice premijeru Plenkoviću koji su kroz EU Parlament pružali podršku Bosni i Hercegovini na dosadašnjem europskom putu.

"Potrebno  nam je  malo da pokažemo šta hoćemo i možemo, da zbijemo redove unutar BiH i da naša opredijeljenost na tom euroatlanskom putu jednostavno nema alternativu" kazao je predsjednik Čović te istaknuo kako u naporima na tom putu imamo pomoć mnogih koji su, uime svojih država akreditirani u BiH, a posebno prijatelja iz Republike Hrvatske. " BiH će učiniti sve da bude element stabilnosti u čitavoj jugoistočnoj Europi. Ostaje i trajno vezana za grupaciju država koje su snažno opredijeljene za borbu protiv ekstremnog terorizma u svijetu i dat ćemo puni doprinos da ostvarimo i našu sigurnost u ovom dijelu Europe " naglasio je.

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio naglasio je da između Hrvatske i BiH vladaju odlični odnosi, što potvrđuje i veliki broj susreta na najvišoj razini. To će, kazao je, dodatno biti potvrđeno i na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH koja je planirana za početak srpnja, a tad bi trebalo da bude utvrđena lista otvorenih pitanja te definirana dinamika njihova rješavanja. Kazao je da, nakon što je ispunila svoje ključne zadatke, Hrvatska za glavni cilj ima pomoć državama kandidatima za članstvo u EU, posebno BiH. Na kraju je izrazio uvjerenje  da će BiH ispuniti sve svoje zadaće i u idućoj godini dobiti status države kandidatkinje te želju  za nastavak dobrih odnosa dvije države, kao i mir i stabilnost u regiji.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Lucija Šarčević i Marko Bošnjak iz Rame. Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, održao je danas sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Županije Zapadnohercegovačke. Na...
Knjiga "Moj životni put" akademika Bože Žepića predstavljena je danas u  organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH....
Na sastanku održanom danas u Mostaru razgovarano je o položaju Hrvata u BiH u svjetlu održanih Općih izbora. Posebna tema susreta bila je zajednička...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, uz stranačke dužnosnike viših razina vlasti, danas je na Kupresu održao...