Vijesti Node

Predsjedatelji Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović za "Avaz": Moramo stabilizirati zemlju

Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, preuzeo je jučer predsjedavanje Predsjedništvom u narednih osam mjeseci, a prvi radni dan na ovoj poziciji proveo je u Bruxellesu.

U tom gradu on je razgovarao s Johanesom Hanom, povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća.

Preuzeta odgovornost

Dr. Čović je o zastoju na europskom putu i potrebi njegovog ubrzanja razgovarao i s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije  za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije.

U razgovoru za „Avaz“ iz Bruxellesa dr. Čović je kazao da je europske dužnosnike upoznao s namjerom da kao predsjedatelj Predsjedništva BiH na sebe preuzme odgovornost za integracijske procese naše zemlje u Europsku uniju, koji su posljednjih 12 mjeseci u zastoju i blokadi.

- Želio sam da im prenesem i poruku da je neke stvari koje stagniraju moguće ubrzati i završiti i naš osnovni cilj u narednom razdoblju mora biti stabilizacija BiH, a u tome ćemo sigurno imati podršku EU - kazao je dr. Čović.

Istakao je da BiH mora poštovati ranije zadate rokove i da se mora sve učiniti kako bi bili ispunjeni uvjeti za dobivanje Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO-u do kraja godine. Kazao je i da je uputio poziv Tusku da posjeti BiH u listopadu.

Dr. Čović kaže da je s povjerenikom Hanom razgovarao o posljednjim neuspjesima BiH u Trstu, kada je propuštena prilika za članstvo u Transportnoj zajednici, zbog čega smo se, kako kaže, osramotili.

Prijateljska kritika

- Sada ćemo to pokušati ispraviti što prije. Na nama je da resetiramo neke stvari. Moramo promijeniti u BiH koncepciju rada između nas. Gospodin Han vrlo je jasno kazao da su posebno posljednje komunikacije BiH s međunarodnom zajednicom u Bruxellesu i u Trstu ocijenjene kao vrlo loše po nas. Ponovo se proglašavamo nevjerodostojnim, znači preuzmemo neku obavezu i nismo je u stanju izvršiti. Ta jedna prijateljska kritika u biti znači da je i nama i njima isti cilj – BiH u EU – kaže dr. Čović.

Također, naglasio je da je u razgovoru s europskim dužnosnicima istakao spremnost suradnje BiH sa susjedima, posebno s Srbijom i Hrvatskom.

Dr. Čović je najavio da će po povratku u BiH organizirati sastanak lidera stranaka kako bi ponovo bili aktuelizirani ranije zacrtani planovi, ali i postavljeni što brži rokovi za njihovo ispunjenje.

Očekivanja od Zvizdića

Predsjedatelj Predsjedništva BiH ističe da u novom pristupu obavezama koji on namjerava provesti primarno mora biti i nazočnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, već na sjednici Predsjedništva BiH 25. srpnja.

Od Zvizdića se očekuje izvještaj o stanju reformskih aktivnosti, prvenstveno dinamike u vezi s Upitnikom, a zadatak o izvještavanju o obavezama na europskom putu imat će i entitetske vlade.

- Na nama je sada da riješimo pitanja ovih nekoliko mjeseci ispred nas kako nas iduća izborna godina ne bi ponovo izbornim aktivnostima opteretila da ostanemo u neizvršenju svojih planova koje smo svi preuzeli - zaključio je dr. Čović.

(avaz.ba)

Izdvajamo

Ovom prigodom dr. Čović je istaknuo kako je BiH trenutačno u procesu sveobuhvatnih reformi, iako smo svjesni da naše ambicije možda neće odgovarati...
Na početku susreta predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović još je jednom čestitao g. Lajčaku na preuzimanju dužnosti predsjedatelja...
Domaćini ovog radnog sastanka bili su visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn....
Gospodine Predsjedniče, Gospodine Generalni tajniče, Ekselencije, Poštovani izaslanici, Dame i gospodo, Poštovani gospodine Predsjedniče Opće...