Vijesti Node

Održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH i HDZ-a RH

Danas je u Zagrebu održana zajednička sjednica užeg Predsjedništva HDZ-a BiH i HDZ-a RH.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković te predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas su - nakon sastanka vodstava dviju stranaka u Središnjici u Zagrebu - dali izjave za brojne okupljene novinare.

Dvije sestrinske stranke već 27 godina zajedno rade na dobrobit hrvatskoga naroda kako u RH, tako i u BiH. Temelji prijateljskog međustranačkog odnosa - poput zajedničke brige o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, uzajamne potpore na izborima ili pomoći BiH na njenome europskom putu - jamstvo su daljnjeg jačanja međusobne političke suradnje.

PLENKOVIĆ: Na međunarodnoj ćemo se razini zauzeti za ravnopravnost Hrvata u BiH!

O SADRŽAJNOM SASTANKU

Zadovoljstvo mi je da je danas s nama ovdje predsjedatelj Predsjedništva BIH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović - zajedno s najužim vodstvom HDZ-a BiH. Sastanak je bio sadržajan - potvrda je to kontinuiranog dijaloga između dva HDZ-a. Naša glavna zadaća je u međusobnoj suradnji podupirati kvalitetne odnose između Hrvatske i BiH, europski put BiH te reforme na kojima BiH predano radi. S nama su danas bili i zastupnici Hrvata izvan Hrvatske u Hrvatskom saboru i kolegica Željana Zovko, naša zastupnica u Europskom parlamentu. Dotaknuli smo sve aktualne teme, a na međunarodnoj ćemo se razini založiti za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

O PRIPREMAMA ZA IZBORE U BIH

Otprilike je godinu dana do izbora u BiH i dolazi vrijeme da se stranački organiziramo i pomognemo jedni drugima. Za HDZ je važno da izborni sustav bude pravičan i da rezultira izborom legitimnih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda. Stoga je važno da se u sljedećim tjednima donesu odluke u skladu s nekoliko sudskih presuda. Naglašavam da HDZ u svom programu - a to kao što vidite radi i Vlada RH - stavlja fokus na odnose s BiH. Zajednička sjednica dviju vlada 7. srpnja u Sarajevu bio je referentan trenutak. Više od 50 točaka dnevnog reda, razgovori s Predsjedništvom BiH i europska potpora. To je okvir, plus daljnja ulaganja i gospodarska suradnja. Ovo su bili odlični susreti - veselimo se nastavku suradnje.

O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA U BiH

Bitno bi bilo postići politički konsenzus i dogovor ključnih političkih stranaka u BiH o izbornom zakonu. Nije dobro da zakonodavstvo omogućuje da jedan narod može drugome birati predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ono što je ključ - očekujemo da prijedlozi koje su naši kolege iz HDZ-a BIH stavili na dnevni red Doma naroda BiH i Zastupničkog doma BiH budu temeljito raspravljeni. Treba vidjeti može li se oko toga okupiti politička volja i ostalih stranaka - čime bismo omogućili istinsku ravnopravnost Hrvata u BiH. Tražimo rješenja u interesu Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH.

ČOVIĆ: Zajednički ćemo animirati prijatelje u svijetu protiv koncepta „građanske BiH“!

O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA I GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Drago mi je da smo dana razgovarali o svom pitanjima o kojima je predsjednik Plenković govorio. Dotaknuli smo mnoge teme koje infrastrukturno trebaju snažiti odnose između dvije države. Dakle, države članice EU-a i NATO-a te države koja to pokušava biti. HDZ BiH - kao i svi partneri iz Hrvatskog narodnog sabora- nastoje da europski put bude prioritet vanjske politike BiH. Dotaknuli smo se mosta na Svilaju i kod Gradiške, pitanja granice kod Kostajnice, Pelješkog mosta... Jednako tako i infrastrukturnih projekata kojima smo apsolutno vezani. Duboko vjerujem da će i granični prijelazi kao što su Vaganj i Kamensko biti nadopuna ovome što radimo. Vjerujem da ćemo vrlo brzo otvoriti i dva konzulata Republike Hrvatske - u Vitezu i Livnu.

O POŠTIVANJU KONSTITUTIVNOSTI

Mislimo da možemo napraviti iskorak - kako bi se zaštitila ravnopravna pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog. Zajednički ćemo animirati veliki broj prijatelja da ne nasjednu na kalkulaciju da etničko, narodno treba izbrisati iz Ustava BiH - kako bi ona postala građanska. A to „građanska“ u konačnici znači - unitarna BiH. Prioritet nam je - jačajući našu zajedničku suradnju - i priprema za izbore. U tom smo smislu informirali predsjednika Plenkovića i sve kolege što radimo s izbornim zakonodavstvom. Želimo osigurati da hrvatski narod može birati svoje predstavnike - i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda BiH.

O FEDERALIZMU

Federalizam u BiH je projekt koji je upravo gospodin Plenković, zajedno s našim europarlamentarcima, definirao kroz Europski parlament. To je nešto što apsolutno podržavamo kao koncept, kao dugoročno rješenje kako urediti modernu i europsku BiH.

Izjave mr. Andreja Plenkovića i dr. Dragana Čovića nakon sastanka u Središnjici HDZ-a - https://www.youtube.com/watch?v=Fq78U_kEl8Y

(hdz.rh)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...