Vijesti Node

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović na Znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ (15. i 16. ožujka 2018. godine, Neum)

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ bit će održan 15. i 16. ožujka 2018. godine, u hotelu Grand u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH. Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Na svečanom otvaranju skupa obratit će se predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine te prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske u 10.30 sati u četvrtak, 15.3.2018.godine.

Nakon obraćanja na svečanom otvaranju, uvodno predavanje održat će prof.dr.sc. Branko Katalinić, Sveučilište u Beču, u 11.00 sati.

Izjave za medije predsjedatelja Predsjedništva BiH, rektora Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelja Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine te rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelja Rektorskog zbora Republike Hrvatske, predviđene su u 11.30 sati.

Prvi panel - Pojavni oblici neravnopravnosti Hrvata BiH u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, unutar kojeg će biti održana Sesija I: Koncept jednakosti i nejednakosti u višenacionalnim državama s naglaskom na BiH. Kako do institucionalne kohabitacije prava pojedinaca i grupa? te Sesija II: Izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma / Ustava i njihove posljedice po (ne)jednakopravnost bit će održane s početkom u 12.00 sati. Sesijama će predsjedati dr.sc. Dejan Vanjek, savjetnik u Uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH i član stručnog tima IDIP-ja Milan Sitarski.

Sesijom III: Ustavna (a)simetrija i (ne)jednakost u BiH: Konstitutivnost kao ustavni temelj ravnopravnosti i kako je institucionalizirati? predsjedat će zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić, s početkom u 16.00 sati.

Izjave za medije na kojoj će sudjelovati panelisti bit će održane u 17.30 sati.

U 19.00 sati bit će održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „Fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja. Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente

U petak, 16.3.2018.godine bit će održan drugi panel - Prijedlozi praktičnih rješenja za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata BiH sukladno europskim vrijednostima, pozitivnim primjerima i praksama - Sesija I: Kako do pravične razdiobe javnih resursa u asimetričnom federalnom okruženju?, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Sanja Vlaisavljević, s početkom u 9.30 sati.

U 10.45 sati bit će održana Sesija II: Jednakost kroz zastupanje i predstavljanje (ne)jednakih grupa: Pravičan izborni zakon kao pretpostavka jednakopravnosti i integracije BiH, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Ivan Lučić, a Sesijom III: Perspektive razvoja konstitucionalizma u Bosni i Hercegovini sukladno BH ustavnoj tradiciji i europskom demokratsko-pravnom naslijeđu, predsjedat će veleposlanica Lidija Topić, voditeljica Misije BiH pri EU s početkom u 12.15.sati.

Detaljne informacije i upute o znanstveno-stručnom skupu dostupne su na web-stranici  http://www.euhrvatibih.ba

Službeni jezici skupa su hrvatski i engleski.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Akreditacije će se moći preuzimati na recepciji hotela Grand u Neumu, u četvrtak 15.3.2018. godine, od 8.15 do 10.15. sati.

 

(predsjednistvobih.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...