Vijesti Node

Puštena u pogon prva vjetroelektrana u BiH

"Premda su mnogi sumnjali, kao i u brojne projekte koji su u tijeku, aktualna vlast je ispunila obećanje i kraju privela izgradnju projekta koji će biti značajan impuls gospodarstvu i infrastrukturnom razvoju ovog područja, kazala je predsjedateljica Zastupničkoga doma Parlamenta BiH Borjana Krišto koja je simboličnim presijecanjem vrpce zaključila današnji svečani čin puštanja u pogon prve vjetroelektrane u BiH.

Riječ je o VE Mesihovina,smještenoj je u središnjem dijelu općine Tomislavgrad, koja ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.

Svečanost je upriličena na platou VE Mesihovina kod Tomislavgrada a istoj su nazočili brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina predvođeni predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a dr. Draganom Čovićem.

Predsjedateljica Krišto, koja je 2010. položila i kamen temeljac za izgradnju vjetroelektrane, u svom je obraćanju istaknula i da bi radovi bili završeni puno prije, da je iste za vrijeme svoga mandata podržala i Platformaška vlast. Međutim, Elektroprivreda HZ HB je prva prešla s riječi na djelo te se ozbiljnije pozabavila projektima iz obnovljivih izvora energije pa tako i konkretno ovim, uz podršku Općine Tomislavvgrad, Hecegbosanske županije ali i svih drugih razina vlasti. 

"Ovim projektom koji će osim poticaja gospodarstvu, donijeti nove prilike i malim tvrtkama kao i nova radna mjesta,  šaljemo i pozitivnu poruku i potencijalnim stranim investitorima jer se isti i realiziran dobrim dijelom, stranim kapitalom" kazala je predsjedateljica Krišto.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja pozdravio je sve nazočne kazavši kako je ovo najveća investicija u povijesti duvanjskoga kraja te kako je EP HZ HB dokazala dosljednost svoje razvojne strategije konstantnim ulaganjem u projekte obnovljivih izvora energije koji predsatvljaju zajamčenu budućnost ali i povećanje vlastite proizvodnje.

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 milijuna eura od čega se najveći dio, 72 milijuna eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj.

Elektroprivreda HZ HB je trenutno jedino elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora.

Direktor Gilja je najavio i početak izgradnje crpne hidroelektrane Vrilo, koja se, također, nalazi u općini Tomislavgrad, čija je vrijednost oko 90 milijuna eura, a polaganje kamena temeljca očekuje se ovoga ljeta.

"Bogu na slavu ljudima na korist" riječi su župnika fra Mladena Rozića čijim je blagoslovom i završena svečanost otvorenja.

 
 

Izdvajamo

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović primio je danas u Domu HDZ-a BiH u...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović primio je danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, u svom obraćanju nazočnima na Svečanoj sjednici...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, danas je u Ljubuškom svečano otkrio spomenik pod...