Vijesti Node

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović na Znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ (15. i 16. ožujka 2018. godine, Neum)

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ održava se u hotelu Grand u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH. Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Na svečanom otvaranju skupa obratili su se predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske te akademik Jakov Pehar, predsjednik Akademije za znanost i umjetnost u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović je u pozdravnom obraćanju izrazio nadu da će ovaj znanstveno-stručni skup i svi sudionici skupa dati doprinos za ostvarenje mnogih otvorenih pitanja za hrvatski narod. Kazao je da hrvatsko pitanje ne postoji, nego pitanje BiH, države s ravnopravnim konstitutivnim narodima. „Nakon prošle godine dobili smo odluku Ustavnog suda BiH koja jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda i njihovoj ustavnoj poziciji. Odluka jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda. Vjerujem da smo mi na vješt način ponudili rješenje i za hrvatski narod i za Bosnu i Hercegovinu", kazao je predsjedatelj Čović. Naglasio je da je BiH nezaustavljiva na svom europskom putu te izrazio nadu da će zaključci ove konferencije doprinijeti da BiH bude moderna država u kojoj hrvatski narod mora biti ravnopravan s ostalim.

Uvodno predavanje održao je prof.dr.sc. Branko Katalinić, Sveučilište u Beču.

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem je organiziran u dva panela unutar kojih se održavaju tri sesije. Tijekom današnjeg dana održan je prvi panel - Pojavni oblici neravnopravnosti Hrvata BiH u odnosu na druga dva konstitutivna naroda,  Sesija I: Koncept jednakosti i nejednakosti u višenacionalnim državama s naglaskom na BiH. Kako do institucionalne kohabitacije prava pojedinaca i skupina? te Sesija II: Izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma / Ustava i njihove posljedice po (ne)jednakopravnost.

U poslijepodnevnim satima će biti održana Sesija III: Ustavna (a)simetrija i (ne)jednakost u BiH: Konstitutivnost kao ustavni temelj ravnopravnosti i kako je institucionalizirati?.

Večeras će bit održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „Fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja. Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente.

U petak, 16.3.2018. godine bit će održan drugi panel - Prijedlozi praktičnih rješenja za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata BiH sukladno europskim vrijednostima, pozitivnim primjerima i praksama - Sesija I: Kako do pravične razdiobe javnih resursa u asimetričnom federalnom okruženju?, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Sanja Vlaisavljević, s početkom u 9.30 sati.

U 10.45 sati bit će održana Sesija II: Jednakost kroz zastupanje i predstavljanje (ne)jednakih grupa: Pravičan izborni zakon kao pretpostavka jednakopravnosti i integracije BiH, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Ivan Lučić, a Sesijom III: Perspektive razvoja konstitucionalizma u Bosni i Hercegovini sukladno BH ustavnoj tradiciji i europskom demokratsko-pravnom naslijeđu, predsjedat će veleposlanica Lidija Topić, voditeljica Misije BiH pri EU s početkom u 12.15.sati.

(predsjednistvobih.ba)

Izdvajamo

U uvodnome dijelu svoga izlaganja akademik Čović je istaknuo kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nije zasebno pitanje jednoga naroda, nego se...
Hrvatski član bh. Predsjedništva Dragan Čović ponovno je uoči održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. godine okupio političku,...
Hrvatska lovačka udruga Orao iz Čitluk priredila je lovačku večer, te je na taj način nastavila tradiciju okupljanja lovaca. Na lovačkoj večeri u...
Na danas održanoj 25. sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH raspravljalo se o aktualnoj političkoj situaciji te funkcioniranju izvršne i zakonodavne...