Vijesti Node

Dr. Čović: Hrvatsko pitanje u BiH ne postoji, postoji pitanje Bosne i Hercegovine

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, je kazao da je siguran da je BiH nezaustavljiva na putu u Europsku Uniju, te je izrazio nadu da će kroz zaključke konferencije biti motivator za drugačiju BiH

U Neumu se održava znanstveno - stručni skup pod nazivom "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH", na kojem nazoči i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je održao i uvodni govor.

U imenu skupa stoji 'hrvatsko pitanje u BiH', a duboko vjerujem da to pitanje ne postoji, postoji pitanje Bosne i Hercegovine, ustvrdio je dr. Čović.

"Ove godine stavili smo provokativnu temu, kao što je bila ona prošlogodišnja o Hrvatima kao nositeljima europskih vrijednosti. Vjerujem da hrvatsko pitanje ne postoji. Postoji ustvari pitanje BiH, države s ravnopravnim konstitutivnim narodima. Nakon prošle godine dobili smo odluku Ustavnog suda BiH koja jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda i njihovoj ustavnoj poziciji. Odluka jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija županija, već federacija konstitutivnih naroda. Vjerujem da smo mi na vješt način ponudili rješenje i za hrvatski narod i za Bosnu i Hercegovinu", kazao je dr.Čović.

Dr. Čović je kazao kako će svi sudionici ovog skupa dati doprinos za ostvarenje mnogih otvorenih pitanja za hrvatski narod.

"Naše rješenje govori o tri konstitutivna naroda, institucionalnom vezivanju i integrativnom procesu, ali i o ravnopravnosti i traženju europskog puta. Tražimo rješenja racionalnosti, ona se moraju naći kroz prepoznate odluke Ustavnog suda i vjerujem mnoge nove odluke. Stabilnost je iznimno potrebna Bosni i Hercegovini i zemljama iz našeg okruženja. Uvjeren sam da radimo skupa u vremenu kad trebamo donositi životne odluke. Siguran sam da je BiH nezaustavljiva na svom europskom putu i molim vas da kroz zaključke ove konferencije budemo motivator za sve koji vide drugačiju BiH. Ovo treba biti moderna država u kojoj hrvatski narod mora biti ravnopravan s ostalim", zaključio je na kraju svog pozdravnog obraćanja predsjedatelj predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Govore su održali još i Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Vlado Guberac, rektor Sveučilištva u Osijeku, Jakov Pehar, predsjednik HAZU.

Tomić je u uvodnom obraćanju kazao kako akademska javnost želi biti uključena u davanju doprinsa i realizaciji okvira istinskih vrijednosti, te da žele promovirati istinu, jednakost i slobodu.

"Hrvati BiH moraju biti zajednica europskih naroda, gdje stoljećima pripada", kazao je Vlado Guberac, a kao primjer kako akademska zajednica može pomoći - naveo je primjer suradnje rektorskog zbora i Sveučilišta u Mostaru.

Jakov Pehar, predsjednik HAZU izrazio je nadu da će ovaj skup iznjedriti nekoliko ideja kako bi status hrvatskog puka u BiH bio poboljšan, te da će politički vrh znati odabrati modele koji će se zasnivati na tri osnovna pitanja principa neovisnosti, jednakopravnosti i ravnopravnosti.

(vecernji.ba)

Izdvajamo

U uvodnome dijelu svoga izlaganja akademik Čović je istaknuo kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nije zasebno pitanje jednoga naroda, nego se...
Hrvatski član bh. Predsjedništva Dragan Čović ponovno je uoči održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. godine okupio političku,...
Hrvatska lovačka udruga Orao iz Čitluk priredila je lovačku večer, te je na taj način nastavila tradiciju okupljanja lovaca. Na lovačkoj večeri u...
Na danas održanoj 25. sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH raspravljalo se o aktualnoj političkoj situaciji te funkcioniranju izvršne i zakonodavne...