Vijesti Node

Obraćanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića u prigodi dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu

            Uvaženi gospodine rektore Sveučilišta u Zagrebu profesore Boras, poštovani članovi Senata Sveučilišta, cijenjeni uzvanici iz znanstvenog, kulturnog, političkog i gospodarskog života u Republici Hrvatskoj, dragi prijatelji!Želim vas od srca pozdraviti uvjeren da osjećate koliku ste mi čast ukazali današnjom nazočnošću na ovoj, za mene posebnoj ceremoniji.

            Vaša nazočnost i potpora uz mene grade jednu veliku obitelj prijatelja koja mi olakšava da današnji dan i čin počasnog doktorata prihvatim kao dar koji ću moći nositi, ali i kao obvezu koja će značajno utjecati na moj rad i osmišljanje vremena ispred mene te da ću na prepoznatljiv način, kroz akademsko, a ništa manje značajno i političko djelovanje, isticati najveće vrijednosti i biti posvećen čovjeku, pojedincu i našem narodu.

            Moj životopis, ili dio njega koji smo čuli, kao i moja životna opredjeljenja daju se prepoznati u svakodnevnici. Potičem sve oko sebe da mi svojim kritičkim osvrtom pomažu, da mi budu poticaj. Nastojim ne komentirati izrečeno, koliko god to može biti politički pogrešno i rizično. Stoga i ovih dana, kada sam iznova, u izuzetno složenom vremenu, prihvatio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, poslao sam poruku.

            Svi oni koji mogu nešto kazati o meni kao osobi, kao inženjeru, menadžeru, profesoru ili političaru sada je vrijeme da to kažu. Zar ima prikladnijeg vremena za takve kritičke osvrte od izborne kampanje u BiH.  Eto, takav je moj pristup životu i njega sam izgradio kroz obiteljski odgoj, obrazovanje i profesionalno izrastanje. Stoga jedno veliko hvala svima koji su oblikovali moju osobnost kroz ovih šest desetljeća. Kao što su moji roditelji i moja obitelj i prijatelji mene učinili ponosnim, nadam se da ni ja njih nisam razočarao.

            Baviti se aktivno politikom, u ozračju kakvog mi imamo, ne ostavlja dovoljno prostora za stručno, znanstveno i akademsko, prije svega zbog percepcije.

            Stoga i ovaj počasni doktorat, ova privilegija, neka me dodatno osnaži da primarno služim čovjeku, da služim vama.Siguran sam da ću svoje znanje, svoje iskustvo, svoje umne i tjelesne sposobnosti bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije.

            Poštovani rektore Boras, Vi ste drugi mandat na čelu najdugovječnije, najistaknutije i najorganiziranije visokoškolske institucije hrvatskog naroda. To s ponosom naglašavate u svim Vašim istupima. Kada stojeći ispred Vas primam za mene neponovljivu počast, kroz Vas sagledavam sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju Zagrebačkog sveučilišta, i kroz nju baštinili sve ono na što sam kao pripadnik ove zajednice preponosan.Povijest institucije na čijem ste čelu, ovim današnjim činom, zajedno sa vašim Senatom i suradnicima, prenosite na mene i sve institucije koje predstavljam, kako u hrvatskom narodu, jednako tako i u cijeloj mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Siguran sam da čast koju danas primam jednako tako prihvaća i naše Sveučilište u Mostaru (jedina javna visokoškolska institucija na hrvatskom jeziku u BiH), čije sam dijete.Neka i ovo bude jedan od načina da se zahvalim svojim profesorima i svom Sveučilištu. Ovo je priznanje i za sve njih.

            Od srca hvala mojoj obitelji, mojim suradnicima, mojim prijateljima i svim poticateljima koji me izgrađuju da budem još bolji.

            Na kraju,jednom davno sam uz inauguralno obraćanje kazao nešto što ću vama, dragi prijatelji, sad ponoviti:NEKA MI DRAGI BOG POMOGNE DA SVE ŠTO RADIM, RADIM ZA DOBRO ČOVJEKA!

Sveučilište u Zagrebu, 19. lipnja 2018.

Izdvajamo

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i svečanom akademijom u Mostaru je večeras obilježena 28. godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne...
Komentirajući aktualnu političku situaciju i vođene razgovore izaslanstva HDZ-a BiH sa izaslanstvom SDA, pa i SNSD-a, Predsjedništvo HDZ-a BiH ostaje...
Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana na današnji dan 1991. od političkih predstavnika Hrvata u BiH, te je predstavljala zajednički odgovor na...
U hotelu Mepas u Mostaru danas je održana svečanost obilježavanja 27. obljetnice osnutka JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Svečanosti su...