Vijesti Node

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović: Nećemo dugo čekati na formiranje vlasti nakon izbora

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović ocijenio je da bi BiH danas imala kandidatski status i aktivaciju MAP-a da su izmjene Izbornog zakona BiH usvojene na vrijeme, navodeći da se sada samo može čekati implementacija izbornih rezultata i aktivnosti nakon izbora.

- Što se tiče izbora, duboko sam uvjeren da ćemo imati legitimne predstavnike konstutivnih naroda nakon ovih izbora i da se neće trebati dugo čekati da se napravi izvršna vlast, čak mislim da će biti mnogo brže nego u prethodnim situacijama - izjavio je dr. Čović javlja Fena.

Izrazio je žaljenje što se u proteklih nekoliko mjeseci nije uspjela završiti priča o izmjenama Izbornog zakona BiH te da je trenutno na snazi faza gdje nema nikakvih rješenja, "uz pokušaj određenih političkih stranaka, odudarajući od stavova Ustavnog suda BiH, na drugi način iznađu rješenja".

Dodao je da kandidatski status BiH u Europskoj uniji priželjkuje početkom iduće godine, prije izbora za Europski parlament.

- BiH usvaja zakone i mi moramo implementirati odluke Ustavnog suda BiH, a međunarodna zajednica nema jedinstven stav o izmjenama Izbornog zakona - stav je dr. Čovića.

Ocijenio je da je parlamentarna aktivnost na državnoj i entitetskoj razini vidno usporena, posebno nakon, kako je rekao, gubitka koalicijskih kapaciteta te da ne očekuje prevelike aktivnosti na tim razinama.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović je mišljenja da je izborna kampanja mnogo primjerenija u BiH, izrazivši uvjerenost da će u iduća dva mjeseca proteći u atmosferi koja odgovara demokratski uređenim društvima.

Smatra da će se nakon izborna ubrzano implementirati rezultati te da će se riješiti mnoga pitanja i krize.

Posebno ga brine migrantska kriza te je najavio da će danas biti održan sastanak svih sigurnosnih agencija. ističe da sve nadležne institucije u BiH trebaju mnogo ozbiljnije raditi na tim problemima.   

Govoreći o aktivnostima Hrvatske demokratske zajednice, Čović je rekao da jučer završena 29. sjednica Predsjedništva te stranke, te da je načinjena "Bijela knjiga“ uz sažetke svega što su članovi i partneri uradili u protekle četiri godine.

Izdvajamo

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastat će se u petak, 15....
Izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) predvođene predsjednicima dr. Draganom Čovićem i Bakirom...
"Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović primio je danas u Sarajevu u oproštajni posjet veleposlanika...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović boravio je u Kiseljaku gdje je danas održao sastanak...