Vijesti Node

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović: Nećemo dugo čekati na formiranje vlasti nakon izbora

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović ocijenio je da bi BiH danas imala kandidatski status i aktivaciju MAP-a da su izmjene Izbornog zakona BiH usvojene na vrijeme, navodeći da se sada samo može čekati implementacija izbornih rezultata i aktivnosti nakon izbora.

- Što se tiče izbora, duboko sam uvjeren da ćemo imati legitimne predstavnike konstutivnih naroda nakon ovih izbora i da se neće trebati dugo čekati da se napravi izvršna vlast, čak mislim da će biti mnogo brže nego u prethodnim situacijama - izjavio je dr. Čović javlja Fena.

Izrazio je žaljenje što se u proteklih nekoliko mjeseci nije uspjela završiti priča o izmjenama Izbornog zakona BiH te da je trenutno na snazi faza gdje nema nikakvih rješenja, "uz pokušaj određenih političkih stranaka, odudarajući od stavova Ustavnog suda BiH, na drugi način iznađu rješenja".

Dodao je da kandidatski status BiH u Europskoj uniji priželjkuje početkom iduće godine, prije izbora za Europski parlament.

- BiH usvaja zakone i mi moramo implementirati odluke Ustavnog suda BiH, a međunarodna zajednica nema jedinstven stav o izmjenama Izbornog zakona - stav je dr. Čovića.

Ocijenio je da je parlamentarna aktivnost na državnoj i entitetskoj razini vidno usporena, posebno nakon, kako je rekao, gubitka koalicijskih kapaciteta te da ne očekuje prevelike aktivnosti na tim razinama.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Čović je mišljenja da je izborna kampanja mnogo primjerenija u BiH, izrazivši uvjerenost da će u iduća dva mjeseca proteći u atmosferi koja odgovara demokratski uređenim društvima.

Smatra da će se nakon izborna ubrzano implementirati rezultati te da će se riješiti mnoga pitanja i krize.

Posebno ga brine migrantska kriza te je najavio da će danas biti održan sastanak svih sigurnosnih agencija. ističe da sve nadležne institucije u BiH trebaju mnogo ozbiljnije raditi na tim problemima.   

Govoreći o aktivnostima Hrvatske demokratske zajednice, Čović je rekao da jučer završena 29. sjednica Predsjedništva te stranke, te da je načinjena "Bijela knjiga“ uz sažetke svega što su članovi i partneri uradili u protekle četiri godine.

Izdvajamo

  Poštovani Emile,          iznimno mi je čast i zadovoljstvo kao predsjedniku Hrvatske...
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH dr. Dragan Čović odgovorio je na pismo tri bivša visoka predstavnika koji su upozorili na negativnu...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović nazočio je danas svečanom domjenku kojega je u prigodi Božića i Nove 2019. godine organizirao Pavao...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović posjetio je danas zagrebačkog  gradonačelnika Milana Bandića, koji je na oporavku u bolnici....