Vijesti Node

Bošnjačke stranke se utrkuju tko će reći više negativnih stvari za Pelješki most

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović kazao je da su izjave u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta isključivo u okviru predizborne kampanje, a da sve aktivnosti dolaze iz političkih stranaka iz Sarajeva. On je kazao i da je predizborna kampanja razlog što BiH uskoro neće dobiti ni kandidatski status za članstvo u EU.

"Ja sam najveći zagovornik euroatlantskog puta BiH. Činjenica je da nismo usvojili Izborni zakon što nas je odvuklo od ideje da imamo kandidatski status. Dobili smo dopunska pitanja i na njih trebamo odgovoriti. Izvjesno je da u izbornom ciklusu nećemo dobiti status kandidata za članstvo u EU. Da je bilo izmjena Izbornog zakona dobili bi kandidatski status i aktivirali MAP", rekao je Čović, piše Klix.ba.

On je kazao da se na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH nije razgovaralo o izgradnji Pelješkog mosta, osim razmjene kratkih informacija.

"Informirali smo se što je tko uradio, ali nije bila točka dnevnog reda. Danas je to tema u funkciji predizborne kampanja političkih stranaka u Sarajevu i to će potrajati par dana. Moj stav je isti kao i ranije. A sada je utrka bošnjačkih stranaka tko će kazati više negativnih stvari u vezi s Pelješkim mostom", izjavio je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH smatra pozitivnim gradnju Pelješkog mosta.

"Mislim da je dobro da se gradi. Pelješki most je u interesu čitave BiH, a ne samo hrvatskog naroda u BiH. Kako ćemo usuglasiti stavove, to je već drugo pitanje", dodao je Čović.

Čović je kazao da ne vidi mogućnost da BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

"To im je branio do sada da to urade, od 2007. do danas. To je kampanja koja je krenula i nastavlja se danas. Da ima neka druga tema bila bi, ali sada je Pelješki most", zaključio je on.

Čović je prokomentirao i migrantsku krizu u BiH.

"Prije nekoliko dana okupili smo sve predstavnike relevantnih institucija u BiH koji imaju zakonska zaduženja i nadležnost. Svi smo krajnje ozbiljno shvatili situaciju jer je zaista ozbiljna. Moramo nadzirati tko ulazi u BiH, a za to nam trebaju sredstva i ljudi. Bila je problematika oko financijskih sredstava, ali to će nadamo se biti riješeno", kazao je Čović.

Čović je kazao da danas prema zakonu imaju 14 dana da borave na prostoru BiH od trenutka kada zatraže azil.

"A mi ne znamo ni o kome se radi. Rekli smo da imamo dovoljno snažnu parlamentarnu većinu da to promjenimo. Još nitko nije dobio azil jer to su očito ekonomski migranti. Mi smo za rok od 24 sata umjesto 14 dana. To znači da migrnat bude zadržan na granici 24 sata i da bude vraćen odakle je došao", rekao je Čović. 

Član Predsjedništva BiH je istaknuo da se migrantska kriza zlouporabljava i da je to danas biznis veći od biznisa narkoticima. On je upozorio da bi se u zimskom razdoblju mogla dodatno pogoršati migrantska kriza.

"Mene brinu brojke koje zaokružujemo, a nitko ne zna niti jedno ime i prezime. Dvije trećine tih ljudi su napustili BiH i danas su negdje u EU. Previše je nagađanja. Humanitarnu dimenziju držimo kao prvu, sigurnost kao drugu, a nadam se da neće doci do političke dimenzije", kazao je Čović i dodao da očekuje da Vijeće ministara što prije usvoji set zakona kako bi išao u parlamentarnu proceduru.

Na večerašnjem susretu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem Čović kaže da neće razgovarati o Pelješkom mostu, već o projektima i vremenu koje tek predstoji. 

 

Izdvajamo

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastat će se u petak, 15....
Izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) predvođene predsjednicima dr. Draganom Čovićem i Bakirom...
"Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović primio je danas u Sarajevu u oproštajni posjet veleposlanika...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović boravio je u Kiseljaku gdje je danas održao sastanak...