Vijesti Node

Načelnik općine Posušje Branko Bago - Stalno se priča o iseljavanju, a mi bilježimo porast novoupisane djece u osnovne škole

Općina Posušje današnjom svečanom sjednicom OV-a počinje sa službenim obilježavanjem svoga dana. Načelnik općine Branko Bago tim povodom govori o realiziranim projektima te planovima za budućnost. Osvrnuo se i na podatak kako u ovoj općini raste broj djece upisane u prve razrede osnovnih škola.

Općina Posušje ovih dana proslavlja svoj dan. Kakvo je financijsko stanje u proračunu?

- Općina Posušje proslavlja Dan općine i blagdan svoje zaštitnice Blažene Djevice Marije. Iako je vrhunac slavlja 15. kolovoza, svečana sjednica Općinskog vijeća održava se danas, 8. kolovoza. To je formalni događaj, a u naravi dani općine proslavljaju se tijekom cijeloga ljeta manifestacijom "Posuško lito" koja počinje 30. svibnja, Danom branitelja općine Posušje. Po pitanju proračunskih sredstava, proračun je skroman, no, uz postojeća sredstva i uz pomoć alternativnih izvora, uspijevamo podmirivati tekuće obveze te čak i smanjiti postojeća kratkoročna dugovanja. Što se tiče kapitalnih ulaganja, kroz projekte se svake godine nastoji privući što više sredstava te ih ugraditi u našu lokalnu sredinu. Svjesni smo potreba naših stanovnika te ih pokušavamo, u skladu s mogućnostima i prioritetima, zadovoljiti. Moramo reći kako je općina Posušje više od desetljeća i pol kreditno zadužena zbog investicije u vodovodnu mrežu te da je počelo razdoblje otplate. To postavlja dodatni izazov u kreiranju budućih proračuna, no sigurno će bez razumijevanja viših razina vlasti to biti iznimno teško.

Koji su najznačajniji investicijski projekti obilježili proteklu godinu?

- Među najvažnijim projektima je izgradnja dijela kolektorske mreže, odnosno I. faza gradske kanalizacije ukupne dužine 623,9 metara. To je ujedno i širi problem koji se tiče i Hercegovine te Dalmacije, odnosno cijelog neretvanskoga sliva. U cilju zaštite vodotoka, ali i kvalitete turizma u Dalmaciji, nužno je uključivanje svih strana u rješavanje tog problema, kako s bh. tako i s hrvatske strane. Do sada je poduzeto dosta aktivnosti na razini hrvatskih institucija, pa čak i Europske komisije, gdje je predstavljen problem. Zatim je tu ugradnja termofasade na OŠ "Fra Petar Bakula", odnosno objekt nove osnovne škole u cilju postizanja energetske učinkovitosti. Hrvatska Vlada nam kontinuirano pomaže, no sredstva nisu dostatna kako bi se taj objekt stavio u funkciju. Treba podsjetiti kako je postojeća osnovna škola u Posušju najveća po broju djece u BiH te kao takva nedostatna za optimalno izvođenje nastave. Smatram potrebnim još jednom naglasiti da je dovršetak ove nove osnovne škole prioritet. Nije zanemariv ni projekt "Povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike kroz razvijanje mreže znanja i zajedničke poslovne infrastrukture" ("Compete Plamet") koji je odavno već zacrtan. Projektom se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva, koji bi ujedno trebali biti i nositelji gospodarskog rasta. Jedan od ciljeva kroz ovaj projekt Općine Posušje je usavršavanje kadrova prema potrebama gospodarstva ovog tipa i na koncu ostanak stanovništva u Posušju.

Radi se i na poticanju razvoja planske poljoprivredne proizvodnje?

- Projekt "Višenamjensko vrednovanje poljoprivrednog zemljišta na području općine Posušje" provodi Općina Posušje u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru u cilju poticanja razvoja planske poljoprivredne proizvodnje. Ovim dokumentom postavljen je temelj planskom razvoju poljodjelstva. Općina Posušje institucionalno stoji u potpunosti na raspolaganju svim zainteresiranima za doprinos u strateškom planiranju razvoja.

Aktivni su radovi i na vodovodnoj mreži. Što se konkretno radi?

- Tijekom godine nastavljeni su radovi na distributivnom cjevovodu do OŠ u Viru u dužini od 1250 m. Također, radovi na distributivnom cjevovodu nastavljeni su i u Rakitnu, na području Zaglavice, u dužini od oko 800 m. U planu je što skorija izgradnja vodovodne mreže prema Zagorju i Sutini. Uz redovito godišnje održavanje lokalnih i gradskih cesta, kontinuirano se radi i na polaganju asfalta. Svi zahtjevi oko uređenja lokalnih cesta redovito se razmatraju i u razumnom vremenu realiziraju.

Kakva je podrška s viših razina vlasti, prvenstveno tu mislim na FBiH, ali i ZHŽ?

- Kako smo već ranije naveli, zbog skromnog proračuna, u svim aktivnostima suradnja s višim razinama vlasti je nužna i korektna, ali uvijek ima prostora za poboljšanje.

Projekt kojim bi Posušje opskrbljivalo Imotski vodom još nije realiziran. Zašto?

- U Ljubuškom je u 22. prosinca prošle godine održano svečano potpisivanje ugovora o isporuci / prihvaćanju vode za tri tzv. presječena vodoopskrbna sustava. Ugovori su potpisani između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodne usluge iz Republike Hrvatske i BiH. Ugovor o suradnji u ovom području potpisali su gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić uime svih jedinica lokalne samouprave suvlasnika Vodovoda Imotske krajine d.o.o. te ja kao načelnik općine Posušje. Potpisivanjem ovakvog ugovora otvara se mogućnost izgradnje zajedničkih objekata za sustave te sudjelovanje zainteresiranih stranaka u pokrivanju dijela troškova investicijskog održavanja zajedničkih objekata u odnosu na odobrenu količinu vode koja se može isporučiti. Potpisivanje ovih provedbenih ugovora od iznimnog je značaja za stanovništvo s obiju strana granice, kao i za obje države u cjelini, a ulaganjem u infrastrukturu, poput vodoopskrbe, osiguravaju se preduvjeti za ostanak lokalnog stanovništva. Ugovor nije realiziran zbog nedostatka pročistača pitke vode. Iako je načelno dogovoren model financiranja od nadležnih institucija u RH, zbog određenih tehničkih poteškoća je prolongiran.

Blidinje ima velike turističke potencijale. Jesu li oni dovoljno iskorišteni i što se radi po pitanju veće promocije tog turističkog mjesta?

- Svjesni velikog turističkog potencijala koji nudi PP "Blidinje", ulažemo projektne napore u uvezivanje malih proizvođača i obrtnika u cilju zajedničkog nastupanja njihovih proizvoda i usluga na tržištu. Upravo ovakva ponuda trebala bi biti ogledalo turističke ponude ne samo Blidinja nego i cijeloga Posušja. Uz Blidinje, postoje i drugi turistima zanimljivi potencijali, kao što je kanjon Brine, jezero Tribistovo, slapovi Žukovice te brojni povijesni lokaliteti, kao i višemjesečna zabavno-glazbena ponuda Posuškoga lita. Bitno je definirati status turističkih zajednica na razini jedinica lokalne uprave jer upravo je ona najupućenija u lokalnu ponudu te jedini može dati smjernice razvoju lokalnog turizma uz podršku viših razina. Nažalost, otežavajuća okolnost za razvoj i turizam, a ne samo gospodarstvo je nedovoljno funkcionalan GP Osoje. Konkretni napori Općine u razvoju turizma očituju se kroz projekte "Jačanje sektora turizma u općini Posušje" te "Razvoj turizma na tri jezera".

Jedno od priznanja Općine Posušje ove godine dobila je majka desetero djece. Kako se došlo na tu ideju?

- Dobitnici priznanja su posthumno slikar i autor grba i zastave općine Posušje Bruno Bago, književnici Radica Leko i Stanislav Bašić, Frano Kovač-Barić, tvrtka Binvest i Jasminka Begić, majka 10 djece. Jasminka Begić je ove godine rodila svoje deseto dijete, a obitelj Franje i Jasminke Begić jedna je od najbrojnijih u našoj općini. Dok svi demografski podaci pokazuju kako naš narod demografski izumire, ovakve obitelji su vrijedne pozornosti i divljenja zbog požrtvovnosti i hrabrosti koju daju, a svima nama mogu poslužiti kao primjer i kao nada da je moguće i da se ne trebamo plašiti života. U suvremeno doba, koje je ispunjeno materijalizmom, individualizmom i sebičnošću, treba odati priznanje ovoj obitelji, osobito ovoj majci.

Kad se govori o iseljavanju, često se spominje općina Posušje. Kakvo je stanje s iseljavanjima. Ima li onih koji se ipak vraćaju kući?

- Problem iseljavanja je problem regionalnog, pa i globalnoga karaktera. Nažalost, nije mimoišao ni općinu Posušje. Točnih podataka o onima koju su napustili našu općinu nemamo. Svjesni smo problema odlaska stanovništva i nastojimo poduzimati korake kojima bismo ublažili tu društvenu pojavu. O tome smo već nešto rekli, (poticanje poljodjelstva i malog te srednjeg poduzetništva). Ipak, kada govorimo o toj temi, treba istaknuti kako tu ima i pozitivnih pokazatelja. Tako ističemo podatak kako se bilježi porast novoupisane djece u osnovne škole u ovoj godini.

Ove godine manifestacija "Večer klapske pisme" trajala je tri dana. Jeste li zadovoljni odjecima te manifestacije? Koliko je klapska pjesma prepoznata u Hercegovini?

- Na iznimno visokoj razini, ove godine održan je 5. festival klapske pisme. Zbog velikog zanimanja natjecatelja, održao se kroz tri večeri uz visoko pokroviteljstvo hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića te supokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Ponosni smo na sve pohvale koje su došle od naših gostiju za organizaciju i gostoprimstvo koje ih je dočekalo u Posušju. Posušje je postalo poznato, kako po manifestaciji s kvalitetnim sadržajima Posuškoga lita tako i po ovom festivalu. Njegovi odjeci premašili su sva naša očekivanja. O prepoznatljivosti klapskog pjevanja u Hercegovini Posušje se može pohvaliti s tri aktivne klape. One sudjeluju na raznim međunarodnim festivalima i klapskim večerima, gdje je zapažen njihov rad kroz koji promoviraju Posušje kao destinaciju klapskog pjevanja. Da je klapska pjesma rasprostranjena u cijeloj Hercegovini, govori podatak da se svake godine na naš festival prijavi više od 10 klapa s ovog područja.

(vecernji.ba)

Izdvajamo

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović primio je danas u Sarajevu u posjet veleposlanika Republike Turske u Bosni i...
Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH održan je danas u Sarajevu. Nakon sjednice, medijima su se obratili predsjedatelji domova dr. Dragan Čović...
Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastat će se u petak, 15....
Izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) predvođene predsjednicima dr. Draganom Čovićem i Bakirom...