Vijesti Node

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Busovača

U hotelu „Tisa“ u Busovači, jučer je upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća Busovača u prigodi obilježavanja Dana općine Busovača.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak koji je u svom govoru istaknuo kako općina Busovača ima dobar potencijal za razvoj gospodarstva, prirodna bogatstva i krajolik za razvoj turizma.

„Također, imamo i pozitivne ljude koji kroz sport, kulturu, društveni, politički, obrazovni ili bilo koji drugi angažman rade dobru promociju i čine dobro našoj općini i, na kraju, ljude koji su dovoljno odlučni i snažni da, unatoč svim izazovima današnjice, ostanu živjeti ovdje u našoj Busovači.“, kazao je predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak.

Uz čestitku za Dan općine, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je kako je Dan općine prigoda da se prisjetimo svih projekata koje je općina realizirala u proteklom razdoblju.

„Zahvaljujem svima vama koji ste u protekloj godini bili dio realizacije značajnih projekata za našu općinu, te smatram da ste dosta toga uradili. Naravno da uvijek može bolje, i to vam može biti motiv da u narednom razdoblju još više uradite. Ono što se uradilo u općini Busovača  jednim je dijelom realizirano od proračunskih sredstava Općine, a drugim dijelom od pomoći onih prijatelja koji su danas ovdje s nama, ljudi koji prepoznaju naše projekte te pomognu u njihovoj realizaciji. Ta sinergija, suradnja općinske razine s županijskom, federalnom i državnom razinom je vrlo važna za Busovaču. Ono što je još važno je to da u Busovači, unatoč razlikama u određenim političkim stavovima, uvijek prevlada interes Busovače, a to je da se ovdje, u našoj općini, živi bolje. Vjerujem da ćemo odoljeti raznim iskušenjima, sukobima i nerazumijevanju. Trebamo omogućiti pozitivno gledanje u budućnost te graditi ljubav prema svome domu i domovini, jer tamo gdje smo se rodili i gdje živimo, tu je i naš dom i naša domovina. Vjerujem da ćemo to napraviti u narednom razdoblju uz još bolju suradnju i sinergiju.“, kazao je predsjednik Federacije BiH.

U sklopu svečane sjednice, dodijeljene su Zlatne plakete Općine Busovača Udruzi „Dar srca“ i FK „Kaćuni“, a Vokalni sastav Ivančice i prijatelji pod ravnanjem prof. glazbene kulture Magdalene Marić i mladi glazbenik Amar Biser svojim su nastupima upotpunili svečanost obilježavanja Dana općine Busovača.

U pisanim dokumentima, pod današnjim nazivom, Busovača se prvi put spominje 16. kolovoza 1371. godine. Tog dana Gojko Čepić, trgovac iz Busovače, prodao je 15 tona željeza u Dubrovnik. Ugovor otkriva da je Busovača u navedeno vrijeme bila izvjesno trgovačko središte. No, povijest Busovače kao značajnog naselja daleko je starija iako nije sačuvano mnogo materijalnih ostataka iz prošlih razdoblja.

(OO HDZ-a BiH Busovača)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović održao je danas sastanak sa voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović boravio je danas u radnom posjetu Općinskom odboru HDZ-a BiH Neum. U službenom posjetu Neumu, predsjednika...
Danas je održana komemoracija a zatim i ukop identificiranih Hrvata ubijenih tijekom 1993. godine, u mjestu Bikoši, općina Travnik. Predsjednik...
Potpora većih razina vlasti neće izostati i znat ćemo prepoznati prioritete Bugojna, koji su danas vrlo jasno naznačeni, kazano je danas u Bugojnu,...