Vijesti Node

Bariša Čolak - griješimo vjerujući da su ekonomske reforme rješenje svih problema

Aktualna vlast na razini BiH na kraju svog mandata ne može se pohvaliti velikim rezultatima, a sve dok politički problemi ne budu rješavani skupa sa ekonomskim, teško ćemo doći do rješenja za dugoročnu stabilnost, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak.

- U BiH stalno griješimo vjerujući da su ekonomske reforme rješenje svih problema. Vjerujem, ipak, da ćemo u narednom razdoblju doći do određene stabilizacije. Ovo je europski prostor, ali naše ponašanje dobrim dijelom odudara od europskog ponašanja - kaže Čolak, koji kao najveći uspjeh vlasti ističe težnju i postignute rezultate ka EU.

Kako ocjenjujete rad Parlamenta BiH čiji je mandat na izmaku?

Parlamentarna većina od početka nije oslikavala istinske rezultate općih izbora. To je bila jedna od glavnih smetnji zašto vlast nije funkcionirala.

Kraj mandata obilježava i neusvajanje izmjena Zakona o kaznenom postupku. Postoji li mogućnost da to bude urađeno do kraja mandata?

Postoje šanse, ali vrijeme nam nije saveznik. Sjednica Zastupničkog doma je zakazana za 4. rujan, dok Dom naroda još nije zakazao sjednicu, ali teško je vjerovati da možemo nešto napraviti u kampanji koja traje mjesec. Ministarstvo pravde imalo je svoj prijedlog izmjena ZKP-a, ali se nikada nije našao na sjednicama Vijeća ministara. Najizravniji krivac je predsjedatelj Vijeća Denis Zvizdić koji nije osigurao da se o tom uopće razgovara na sjednici. Ta loptica je odmah prebačena na parlamentarce, što nije u redu.

BiH je dugo bez parlamentarnog nadzora nad Obavještajno-sigurnosnom  agencijom. Kakvu to poruku šalje?

Zajednička komisija za nadzor nad OSA je jedna od najvažnijih. Međutim, problem se pojavio u Zastupničkom domu i nije riješen do danas. Ta komisija nije sastavljena na zakonit način. Smjenom predsjedatelja te komisije Nikole Špirića nije izabran nitko iz SNSD-a, koji je najjača stranka iz opozicije u Parlamentu. Zakon kaže da sastav komisije mora odgovarati snazi svake od stranaka u Zastupničkom domu. Ona ne može donositi zakonite odluke ako nije sastavljena na zakonit način. Na čelu komisije mora biti netko iz stranke koja je iz opozicije, a ne iz pozicije. Tu krivicu adresiram na dvije osobe u Kolegiju Zastupničkog doma, Šefika Džaferovića i Mladena Bosića.

BiH još nije usvojila revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina iako je dužnosnicima Europske unije obećano da će biti usvojena. Do kada će se to odugovlačiti?

Radi se o neozbiljnom odnosu prema veoma bitnoj stvari. Mi to, prije svega, moramo učiniti zbog sebe, jer nećemo valjda narednih 20-30 godina rješavati pitanje ratnih zločina i biti zarobljeni u prošlosti. Mi smo propustili priliku i nismo ispoštovali prvu strategiju. Sada imamo dokument koji je usaglašen, ali, jednostavno, Zvizdić strategiju ne želi da stavi na dnevni red sjednica. Koji su razlozi, trebalo bi da pitate njega.

Lidera HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića često optužuju da želi treći entitet.

Sam pojam “trećeg entiteta” je dobio sasvim drugu dimenziju. Naša ideja su bile četiri federalne jedinice, a moglo ih je biti i više. O tome treba da se razgovara i za to treba suglasnost sva tri naroda. Nije to moguće postići željama i nastojanjima samo jednog naroda. Najveći kritičari spominjući treći entitet izjednačavaju to sa podjelom BiH. Ne vjerujem da nisu svjesni da to nije tako. Ne vidim gdje su vidjeli podjelu kada je riječ o prijedlogu HDZ-a BiH.

Kakvi su naši odnosi sa susjedima? Puno bure se diže u vezi sa izgradnjom pelješkog mosta, kao i oko suradnje sa Beogradom, jer se zamjera Čoviću što ide u Beograd i što ide u Zagreb.

Da bismo živjeli bolje i uspješnije, mi moramo imati dobre odnose sa susjedima. Neće nas ni EU ako budemo u stalnoj svađi. Kada je riječ o pelješkom mostu, bespotrebno se diže tolika prašina. Hrvatska spaja svoj teritorij i to je njihovo pravo. Time ni na koji način ne šteti BiH, ali nekome trebaju tenzije i predizborni bodovi.

Izborni zakon

Može li se Hrvatima u BiH ponovno dogoditi “Željko Komšić” na narednim općim izborima?

Dok god Izborni zakon BiH ne bude promijenjen, mi Hrvati smo u opasnosti da nam drugi biraju člana Predsjedništva BiH. Ipak, mislimo da je naše biračko tijelo dovoljno snažno, jako i osviješteno i da će lider HDZ-a BiH dr. Dragan Čović ponovo dobiti najveći broj glasova unutar hrvatskog biračkog tijela u BiH i na legitiman način biti izabran za hrvatskog člana Predsjedništva.

Izdvajamo

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja te svetom misom zahvalnicom danas je svečano...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović primio je danas u Domu HDZ-a BiH Emila Markića, mostarskoga boksača. Nakon...
U Mostaru je večeras održano 18. izdanje Večernjakovog pečata kojim se odalo priznanje najznačajnijim osobama u Bosni i Hercegovini. Na pozornici...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović i predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastali su...