Vijesti Node

Herceg za HMS: Dijalog i kompromis sa socijalnim partnerima dao zapažene rezultate

„Nakon nedavno održanog sastanka na kojem su približena stajališta Vlade i sindikata, postigli smo i konačan dogovor o Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis i novinsku agenciju Fena premijer Hercegovačko-neratvsnke županije dr. Neveno Herceg.

Na sjednici Vlada HNŽ bi trebala dati suglasnost na tekst Kolektivnog ugovora, nakon čega će ga, predstavnici Vlade i sindikata obrazovanja zajednički i potpisati.

-Svjesni kako samo zadovoljan prosvjetni djelatnik može dati maksimum u obavljanju odgojno-obrazovnog procesa, poduzeli smo sve potrebno kako bi se, uz osiguranje boljih uvjeta u našim školama, poboljšao materijalni položaj naših učitelja, nastavnika, profesora i drugih dionika sustava obrazovanja, kaže Herceg za HMS.

Na osobit način, ga, kaže, raduje činjenica da su pregovore vodili u duhu socijalnog partnerstva, međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih.

Rast plaća za 15 posto

Kolektivnim ugovorom predviđa se rast plaća za 15 posto u iduće tri godine, odnosno 5% od 2019. do 2021. godine.

-Radi se o osjetnom povećanju plaća, čime su i naši socijalni partneri zadovoljni, a to povećanje ujedno znači i velika financijska izdvajanja. Ako uzmemo u obzir da se za sustav obrazovanja godišnje troši oko 82 milijuna KM i da je osnovno obrazovanje najveći proračunski potrošač, onda je jasno da ćemo u sljedećim proračunskim godinama morati na nekim drugim stavkama uvesti i dodatne mjere štednje kako bismo mogli redovito, kao i do sada, izmiriti obveze po osnovu ovog kolektivnog ugovora, ali i onog potipisanog sa sindikatom srednjeg obrazovanja, kaže Herceg.

Potpisom na Kolektivni ugovor i rješavanjem pitanja organizacijskih shema što je, također, tema sutrašnje sjednice Vlade, omogućit će se provedba daljih aktivnosti u vezi s početkom nove školske godine.

– Osobito tu mislim na rješavanje problema oko 200 prosvjetnih djelatnika kojima je upitno puno radno angažiranje. Kao i do sada, Vlada će poduzeti sve što je u njezinoj moći da riješi taj problem, te iznova poručujem kako nema mjesta zabrinutosti – niti jedan prosvjetni djelatnik neće ostati bez radnoga mjesta, obaćava Herceg.

S druge strane, ističe, ne smije se zaboraviti kako Vlada, kao poslodavac, pregovora o kolektivnom ugovoru i sa sindikatom policijskih službenika, a Vladu očekuju i pregovori sa sindikatom državnih službenika i namještenika. Time bi zaokružili proces pregovaranja o pravima i obvezama s jedne strane Vlade kao poslodavca, a s druge djelatnika ovih strukovnih sindikata.

-Ono što je kao poslodavac do sada preuzela, ali i ovo što će nadam se preuzeti, Vlada HNŽ će poštovati a isto očekujemo i od spomenutih socijalnih partnera, kaže Herceg.

Povećanje plaća i u zdravstvu

Podsjeća kako je Vlada HNŽ, iako nije poslodavac u zdravstvu, svim svojim kapacitetima pomogla proces pregovaranja između poslodavaca – menadžmenta zdravstvenih ustanova (bolnica i domova zdravlja) i strukovnih sindikata u djelatnosti zdravstva o njihovim međusobnim pravima i obvezama. Potpisanim kolektivnim ugovorima, uz puno suglasje menadžmenta zdravstveni ustanova, dogovoreno je povećanje plaća i u zdravstvu, a obvezu osiguranja sredstava preuzeo je menadžment zdravstvenih ustanova koje se inače financiraju iz sredstava izvanproračunskih fondova – zavoda zdravstvenog osiguranja.

-Kada je riječ o ovim izvanproračunskim fondovima, konkretno Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ u prošloj je godini ostvario povećanje prihoda što poslodavcu menadžmenta zdravstvenih ustanova omogućava osiguravanje dijela preuzete obveze po kolektivnom ugovoru, a drugi dio morat će osigurati boljim upravljanjem i ostvarinim uštedama će preusmjeriti u ispunjavanje svojih obveza kao poslodavca, s tim da te uštede ne smiju biti na teret prava pacijenata, upozorava premijer HNŽ-a.

Izgradnja nove pedijatrije

Iako, kaže, Vlada HNŽ nije poslodavac u sektoru zdravstva, pomoći će na način da će kroz rebalans proračuna preuzeti otplatu starog kreditnog zaduženja za izgradnju SKB Mostar u iznosu 3 milijuna KM koji je do sada vraćao Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ, a kao što je poznato Vlada HNŽ u cijelosti je preuzela obvezu vraćanja novog kredita Saudijskog fonda za razvoj za modernizaciju zdravstvenih ustanova na području HNŽ odnosno izgradnju Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te opremanje i modernizaciju Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić i Javne ustanove Opća bolnica Konjic., u iznosu od 32 milijuna KM.

-Dijalog i kompromis na kojem smo gradili i gradimo naš odnos sa socijalnim partnerima već je i ranije dao zapažene rezultate. Podsjetit ću kako je proračunskim korisnicima samo za sudske presude iz radnih odnosa u mandatu ove Vlade isplaćeno deset milijuna KM od čega je značajan dio sredstava otišao i za presude prosvjetnih djelatnika. Riješili smo i pitanje 130 prosvjetnih djelatnika koji su godinama radili honorarno, na način da su dobili ugovor za rad na neodređeno vrijeme, nabraja Herceg Herceg postignuća Vlade HNŽ u mandatu koji je na isteku.

E- učionice

Naglašava kako su plaće uvijek na računima prosvjetnih djelatnika i drugih proračunskih korisnika između 6. i 8. u mjesecu.

-Radimo i na pilot- projektu „e-učionice“ u koji smo krenuli s ciljem poboljšanja i osuvremenjivanja nastavnog procesa, a preuzeli smo i obvezu financiranja prijevoza učenika za što na godišnjoj razini izdvajamo tri milijuna KM, ističe.

Obnovljeno ili izgrađeno 20 školskih objekata

Također, kaže, kroz Projekt energetske obnove, u što u do sada uložena značajna proračunska, donatorska i povoljna kreditna sredstva, u ovom mandatnom razdoblju, obnovljeno je ili izgrađeno preko 20 školskih objekata i školskih športskih dvorana.

-Radost učenika i zadovoljstvo prosvjetnih djelatnika u novoobnovljenim školama dodatno nas ohrabruju da Projekt nastavimo i dalje do konačne obnove svih javnih objekata u HNŽ, kaže Herceg za HMS, te zaključuje:

-Aktivnosti kojem sam spomenuo, a koje su samo dio onoga što smo poduzeli kada je u pitanju poboljšanje uvjeta obrazovanja u HNŽ, potvrda su opredijeljenosti Vlade da našoj djeci osiguramo uvjete dostojne XXI. stoljeća, a njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima dobre materijalne i statusne uvjete kako bi se mogli u punom kapacitetu posvetiti kvalitetnom poučavanju i obrazovanju učenika“.

Izdvajamo

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, danas je u Ljubuškom svečano otkrio spomenik pod...
Hrvatski narodni sabor apelira na sve političke opcije unutar Bosne i Hercegovine koji su dobili povjerenje narodā, kroz legitiman izbor političkih...
Danas je održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a u Sarajevu, a stranačka izaslanstva predvodili su predsjednici dr. Dragan Čovići i Milorad...
"Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je, u okviru službenog posjeta Ruskoj Federaciji,...