Vijesti Node

Okupljanje alumnista PA: Socijalni kapital kao najznačajniji

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine prije svega mladima ali i svim drugim dužnosnicima i članovima kroz razne programe Političke akademije nudi neformalne oblike edukacije i usavršavanja.

Jedan takav vid aktivnosti koji prije svega omogućava gore spomenutima da ostanu u kontaktu, šire mreže poznanstava ali i budu informirani o stranačkim kao i društveno-političkim aktualnostima jesu alumni klubovi polaznika Političke akademije.

Stoga Politička akademija kontinuirano ulaže napore u što aktivniji rad alumni klubova te je s tim u cilju prije tri godine počela i okupljati članove istih na dvodnevnom okupljanju.

Jedno takvo, treće po redu upravo je u tijeku u prekrasnom ambijentu Herceg etno sela u Međugorju,općina Čitluk gdje se iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo 60-ak alumnista.  Posebno je vrijedno što su im se i ovoga puta pridružili i alumnisti iz Republike Hrvatske točnije polaznici akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Uvodne riječi alumnistima danas su uputili Lidija Bradara, ravnateljica PA HDZ-a BiH, mr.sc. Aleksandra Markić-Boban ravnateljica zagrebačkog Ureda Zaklade Hanns Seidel te Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta dok je uvodno predavanje održao hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Naime, spomenute organizacije već dugi niz godina ostvaruju iznimno uspješnu suradnju na korist brojnih mladih polaznika edukacija što su njihovi predstavnici s ponosnom istaknuli i danas.

"Prijed osam godina stranka je napravila značajan iskorak pokrenuvši rad Političke akademije koja vođena sloganom Znanje pobjeđuje iz generacije u generaciju okuplja mlade ljude iz cijele države koji su naša sadašnjost ali i budućnost" kazala je ravnateljica PA Lidija Bradara.

"Kroz program političke naobrazbe trudimo se pružiti mladim ljudima dodatna znanja i vještine koje im onda omogućuju bolje razumijevanje društvo-političkih procesa te time upotpunjuju njihove vještine i nastojanja da mijenjaju društvo i svijet na bolje" kazala je Markić-Boban.

Ni ovogodišnje okupljanje nisu propustili alumnisti Državnog zavjeta koje je predstavio ravnatelj istog gospodin Prusina istaknuvši važnost kontinuiranog rada i okupljanja mladih osoba od kojih su mnogi danas na iznimno važnim dužnostima poput gospođe Sanje Putica koja je danas održala predavanje na temu "Vijeća Europe i njegove uloge u Bosni i Hercegovini". Gospođa Putica, inače  zastupnica u Hrvatskom saboru te voditeljica Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe sudjelovala je i na okruglom stolu s alumnistima na temu "Obrazovanje, usavršavanje i društveno-politički angažman" kojim je moderirala gospođa Markić-Boban a na kojemu se svoja osobna iskustva i viđenja ove teme prenijeli i Marin Piletić gradonačelnik Novske te Ivan Maslać kao alumnisti ZHDZ te alumnisti PA HDZ BIH Ivona Čarapina- Zovko, Suzana Krišto i Ante Begić.

Osvrt na aktualnu društveno-političku situaciju u BiH kao i ulogu Političke akademije predstavila je Lidija Bradara kao ravnateljica PA ali i predsjedateljica Doma naroda PFBIH davši svojevrsnu zadaću alumnistima da svoja stečena znanja i iskustva što bolje iskoriste za sebe ali i pomoć društvu općenito.

Okupljanje se nastavlja sutra predavanjima profesora Ivana Tante sa Veleučilišta VERN te profesora Zdravka Kedže sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Izdvajamo

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja te svetom misom zahvalnicom danas je svečano...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović primio je danas u Domu HDZ-a BiH Emila Markića, mostarskoga boksača. Nakon...
U Mostaru je večeras održano 18. izdanje Večernjakovog pečata kojim se odalo priznanje najznačajnijim osobama u Bosni i Hercegovini. Na pozornici...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović i predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastali su...