Vijesti Node

Bugojno: Zahvaljujući potpori dužnosnika HDZ BiH u Kandiji sagrađeno Spomen obilježje poginulim Hrvatima

Brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH, ujedno i nositelja i kandidata s listi stranaka Koalicije HNS-a za Sabor Županije Središnja Bosna, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH te Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nazočilo je danas 09. rujna svečanosti otkrivanja i posvete Spomen obilježja poginulim Hrvatima u bugojanskoj povratničkoj župi Kandija.

Na inicijativu Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, spomenik je podignut u znak zahvalnosti svih Hrvatima ovog kraja koji su živote položili na oltar Domovine, kako u Prvom i Drugom svjetskom ratu, tako i u proteklom Domovinskom ratu, poginulim  pripadnicima 104. Brigade HVO-a HB „Eugen Kvaternik“ te Vojne policije i MUP-a HVO HB.

Potporu u njegovoj gradnji dali su dužnosnici HDZ na svim razinama vlasti, istaknuto je ovom prilikom. Uz Miroslava Zelića, predstavnika Koordinacije Udruga, spomenik u Kandiji, otkrio je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH.

On je ovom prilikom istaknuo kako je obveza dužnosnika HDZ-a BiH pomoći projekte u svim sredinama u kojima žive Hrvati, posebice u onima u koje se Hrvati vratili i obnovljaju svoje domove i sakralne objekte.

„Naša obveza je pomoći im u ostanku ali i izgradnji što boljih uvjeta za život kako bi se i oni koji su otišli poželjeli ovdje vratiti“, poručio je Čavara.

Po riječima Miroslava Zelića, kojeg se smatra najzaslužnijim za realiziranje ovog projekta, u Kandiji koja je ratu bila do temelja porušena obnovljene su kuće, škola crkva, uređena groblja ali i sagrađeno nogometno igralište i Hrvatski dom.

„Niti jedan od ovih projekata ne bi bio realiziran bez potpore dužnosnika HDZ-a BiH“, istaknuo je Zelić.

Kandijski župnik vlč. Tadija Ivoš koji je posvetio spomenik, također se zahvalio dužnosnicima HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom stranke dr. Draganom Čovićem na potpori i brizi za ovaj kraj. „I ovaj je spomenik sagrađen zahvaljujući zajedništvu hrvatskog naroda i hrvatskih dužnosnika“, kazao je kandijski župnik te poručio Hrvatima skopaljske doline da ne prodaju zemlju natoljenu krvlju predaka.

Uz predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, Županije Središnja Bosna te Zapadno-hercegovačke županije, na svečanosti otkrivanja i blagoslova Spomen obilježja u Kandiji bio je i Miroslav Lončar, predstavnik Ministarstva branitelja RH kao i brojna izaslanstva hrvatskih dužnosnika u BiH na čelu s Marinom Pendeš, ministricom obrane BiH i Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije BiH te Radojom Vidovićem, predsjednikom ŽO HDZ BiH ŽSB.

Izdvajamo

Na današnji dan prije 27 godina, 18. studenog 1991., utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao politička, gospodarska i područna cjelina...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović održao je danas sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Hercegovačko–neretvanske županije u Domu HDZ...
“Nema uvjeta za uspostavu vlasti”, rekao je u Dnevniku 2 na BHT1 hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH dr. Dragan Čović...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović danas je u Livnu održao sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Hercegbosanske županije, na kome se...