Vijesti Node

Krišto: Bilo je potrebno implementirati odluku Ustavnog suda BiH

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon sjednice na kojoj je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) BiH, podsjetila da je bilo potrebno implementirati odluku Ustavnog suda BiH.

- Znate da smo trebali implementirati odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi konkretno na moj zahtjev, a odnosi se na ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ZKP-a koje se odnose i na davanje imuniteta svjedoku, posebne istražne radnje i okončanje istrage - navela je Krišto.

Kazala je novinarima da su to odredbe ZKP-a koje su omogućavale arbitrarno odlučivanje kad je u pitanju uloga tužitelja, bilo glavnog tužitelja, bilo postupajućeg tužitelja, prenosi Fena.

- Sadašnjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku mi smo učinili obvezu prema odluci Ustavnog suda koja nas je obvezala da ove odredbe moramo precizirati. U tom smislu smo implementirali odluku i odlučili da u ZKP-u postupajući tužitelji mogu raditi sukladno tom zakonu legalno i bez ostavljene mogućnosti da oni mogu zloupotrebljavati određene funkcije kad su u pitanju i posebne istražne radnje ili okončanje istrage itd. - pojasnila je Krišto.

Dodaje da su napravili iskorak kad je u pitanju ZKP "da ne dolazimo u situaciju da imamo dvojbe oko određenih tumačenja i na taj način imali smo izravna, od tih pravosudnih institucija, kršenja ljudskih temeljnih prava za koje je ova država izdvajala i velika financijska sredstva".

Upitana da ocijeni rad Zastupničkog doma PSBiH u ovom mandatu, kazala je da se on mora promatrati s aspekta svakog kluba koji djeluje unutar parlamenta i svakog zastupnika pojedinačno.

- Naravno da se moglo puno više učiniti s obzirom na obveze koje ima BiH. Prvi posao koji je BiH trebala učiniti – imala je obvezu promijeniti Ustav BiH, implementirati odluke kako Europskog suda tako i odluke Ustavnog suda  BiH. Na žalost, tu nije bilo političke volje, povjerenja da se dođe do rješenja na kоје nas je obvezao Europski sud i Ustavni sud BiH, a koji govori o legitimnom predstavljanju - navela je Krišto.

Po njenim riječima, sve su to bile stvari koje su uvjet za iskorak kad su u pitanju reforme i funkcioniranje BiH kao pravne države.

- Da su se te stvari poredale, mislim da bi danas BiH bila puno u boljoj situaciji, bila bi pravno sigurnija, izvjesnija, prosperitetnija i mislim da bi se svi njeni narodi i građani puno bolje osjećali - zaključila je Krišto.

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović održao je danas sastanak sa voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović boravio je danas u radnom posjetu Općinskom odboru HDZ-a BiH Neum. U službenom posjetu Neumu, predsjednika...
Danas je održana komemoracija a zatim i ukop identificiranih Hrvata ubijenih tijekom 1993. godine, u mjestu Bikoši, općina Travnik. Predsjednik...
Potpora većih razina vlasti neće izostati i znat ćemo prepoznati prioritete Bugojna, koji su danas vrlo jasno naznačeni, kazano je danas u Bugojnu,...