Vijesti Node

Bevanda: Nastojat ćemo Nacrt proračuna za 2019. dostaviti u zakonskom roku

Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda je u razgovoru za Fenu kazao kako će to ministarstvo nastojati dostaviti Vijeću ministara BiH Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu u zakonskom roku, a to je 1. listopada ove godine.

Po njegovim riječima, u završnoj fazi su proračunske konzultacije s proračunskim korisnicima.

- To je važan segment u procesu kreiranja proračuna, ali uvijek ga prati nesklad između želja i mogućnosti. U ovom trenutku dok još nisu završene konsultacije s proračunskim korisnicima zahtjevi korisnika u odnosu na utvrđeni okvir za financiranje institucija BiH veći su za oko 250 milijuna KM. Ne može se reći da su ti zahtjevi nepotrebni ili nerealni, ali s obzirom na mogućnosti ipak ćemo morati utvrditi prioritete prilikom utvrđivanja proračuna - kaže ministar Bevanda.

Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH.

Ministar navodi da će se povećanje okvira za financiranje institucija BiH utrošiti u skladu sa utvrđenim prioritetima, prvenstveno za financiranje višegodišnjih projekata u skladu sa usvojenim odlukama Vijeća ministara BiH.

- Ukupan proračun institucija BiH za 2019. godinu utvrđen je Globalnim okvirom fiskalne bilanse i politika BiH od strane Fiskalnog vijeća u iznosu od 966 milijuna KM, projicirana sredstva za otplatu vanjskog duga su 826 milijuna KM. Ovo je prvi put da od 2011. godine dođe do povećanja okvira proračuna za institucije BiH – kazao je ministar Bevanda.

Međutim, napominje da nije povećano zahvatanje s jedinstvenog računa i iduće godine će biti povučeno 750 milijuna KM od neizravnih poreza. - Znate da smo imali zakonske izmjene i povećanje plaća policajcima i to zahtjeva dodatna izdvajanja na stavkama plaća – navodi ministar Bevanda.

Upitan da li aktivnosti na izradi Nacrta proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu usporava činjenica da se 7. listopada održavaju izbori u BiH i da je u tijeku predizborna kampanja, ministar financija i trezora BiH odgovara da u tom ministarstvu rade onako kako im je odredio zakon, Globalni fiskalni okvir i Dokument okvirnog proračuna.

Ističe da je izborni proces nešto što ne smije uticati na svakodnevni rad nijedne institucije, a posebno ne ovako važnog ministarstva koje kreira najvažniji dokument u državi.

- Otežavajuća okolnost može biti samo to što proračun pripremamo za neku novu vlast, za novi saziv Vijeća ministara BiH. Imajući u vidu tu činjenicu, mi ćemo napraviti proračun sukladno utvrđenim dokumentima i uputit ćemo ga u dalju proceduru, a na novom Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH bit će da utvrde prijedlog koji ide na konačnu odluku Parlamentarnoj skupštini BiH - kazao je ministar Bevanda.

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas na Kupresu sa izaslanstvom udruga proisteklih iz Domovinskog...
Klauzura Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine održana je danas na Kupresu. Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, predstavio je...
Predsjedništvo HDZ-a BiH na Kupresu je večeras održalo svoju 5. sjednicu te raspravljalo o nizu aktualno političkih tema. Nastavno na danas...
U četvrtak, 10. listopada, u Drvaru je održana 7. sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Teme sjednice obuhvatile su raspravu oko...