Vijesti Node

Zapovjednica NG Marylanda u posjetu Ministarstvu obrane BiH

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima razgovarala je 28. studenog 2018. godine sa zapovjednicom Nacionalne garde Maryland (NMG), general-bojnicom Lindom Singh koja je predvodila izaslanstvo Nacionalne garde Marylanda.

U izaslanstvu su bili brigadna generalica April Vogel, brigadna generalica Janeen Birckhead, vojni izaslanik SAD-a u BiH pukovnik Michael Tarquinto i predstavnici Odjela za obrambenu suradnju (ODC) Veleposlanstva SAD-a koje je predvodio pukovnik Corey Shea.

Razgovaralo se o suradnji Nacionalne garde Marylanda i MO i OS BiH u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), Programa vojska-vojsci, kao i o načinima i modalitetima nastavka i proširenja suradnje u narednom razdoblju.

Ministrica Pendeš se u ime MO i OS BiH zahvalila zapovjednici NMG na potpori i suradnji, uz uvjerenje da će se ista nastaviti i u narednom razdoblju u područjima koja će dodatno koristiti osposobljavanju pripadnika OS BiH za njihove trenutačne i buduće misije.

Također, ministrica Pendeš je upoznala goste o trenutačnim aktivnostima MO i OS BiH, s posebnim naglaskom na potrebu što skorijeg aktiviranja MAP-a, kako bi se moglo otpočeti s implementacijom dokumenta „Pregled obrane“, čiji je sastavni dio i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

„Mir, sigurnost, stabilnost i ulaganja u BiH su prioritet za sve nas, kako za građane naše zemlje tako i za nositelje funkcija u BiH. Očekujem da će ovaj program suradnje u narednom razdoblju biti proširen i nadograđen, te predlažem da se, osim programa „Military to Military“ (Vojska – Vojsci), suradnja nastavi u pravcu civilno-civilne suradnje, što bi dodatno osnažilo partnerstvo između BiH i države Maryland, a javnost u BiH bi još više i značajnije prepoznala važnost ovog partnerstva i suradnje. Moguća suradnja u narednom razdoblju može biti na razini akademskih zajednica, odnosno, s univerzitetima u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla) gdje su i sjedišta kliničkih centara“, istaknula je ministrica Pendeš.

Generalica Singh je pohvalila dosadašnji vid suradnje uz očekivanja da će se isti proširiti u narednom razdoblju. Iskazala je punu potporu programu realizacije planiranih aktivnosti za 2019. godinu, a koji se tiču obuke, razmjene iskustava i zajedničkih vježbovnih aktivnosti.

„Očekujem da u narednom razdoblju suradnju treba usmjeriti i u segmentu civilno-civilnog partnerstva, a plan je i da se u području kibernetičkog izazova naprave određeni pomaci, te da BiH u tome smislu ima značajnu ulogu kada je u pitanju regionalni pristup ovoj problematici“, istaknula je zapovjednica NG Marylanda.

Podsjećamo kako je savezna američka država Maryland petnaest godina država-partner Bosni i Hercegovini. Suradnja BiH i SAD-a kroz Program M2M (Military to Military/Vojska - Vojsci) realizira se u cilju povećanja interoperabilnosti OS BiH s OS SAD-a i pružanja pomoći i potpore demokratskim institucijama i državnim organima BiH. Partnerstvo dviju strana proteklih godina, unatoč brojnim izazovima na globalnoj svjetskoj sceni, nije smanjena.

(mod.gov.ba)

Izdvajamo

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović primio je danas u Sarajevu u posjet veleposlanika Republike Turske u Bosni i...
Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH održan je danas u Sarajevu. Nakon sjednice, medijima su se obratili predsjedatelji domova dr. Dragan Čović...
Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastat će se u petak, 15....
Izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) predvođene predsjednicima dr. Draganom Čovićem i Bakirom...