Vijesti Node

Zahvaljujući Klubu Hrvata u Domu naroda PF BiH razjašnjene dileme oko gradnje Bloka 7 TE Tuzla

Na dnevnom redu današnje prve redovite sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, uz ostalo, našle su se i dvije odluke o čijem usvajanju ovisi gradnja Bloka 7 Termoelekrane Tuzla, projekta vrijednog 1, 4 milijarde KM, po mnogima najvećeg u poslijeratnoj BiH.

Nakon što je Projekt nedavno dobio „zeleno svjetlo" u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, prije potvrđivanja u Domu naroda, predsjedatelj ovog doma Tomislav Martinović, zatražio je od Vlade Federacije BiH kao ovlaštenog predlagatelja odgovore na ključna pitanja koja su vezana uz projekt.

Dok njegovi zagovornici ističu da ovaj projekt Federaciji donosi energetsku neovisnost, iz Energetske zajednice te Europske unije stigla su brojna upozorenja da bi projekt mogao usporiti europski put BiH.

U dopisu predlagatelju Martinović je pitao je li Odluka o gradnji Bloka 7 u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, kao i postoji li mogućnost da ovaj projekt uzrokuje zastoj na europskom putu BiH, odnosno na bilo koji način ospori daljnje razgovore u procesu vezanom za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU.

"Prije svega u medijima su plasirane različite informacija o ovom projektu zbog kojih sam vodeći se načelom odgovornog i ozbiljnog pristupa postavio tri ključna pitanja ovlaštenim predlagateljima koji su na moja pitanja odgovorili. Ovo je prevažan projekat i mi ne možemo donositi odluke prije nego što razjasnimo sve dileme i dobijemo odgovore na sva naša pitanja", kazao je Martinović.

Nakon dobivenih odgovora i pojašnjenja Dom naroda, uključujući i izaslanike u Klubu Hrvata većinom glasova podržao je projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

„Naš cilj nije bio zaustaviti niti jedan proces koji otvara nova radna mjesta i donosi energetsku stabilnost. Budući da nam je europski put prevažan željeli smo dodatna objašnjenja u vezi izjava dužnosnika EU i molimo da nam se ubuduće dostave puno prije", izjavio je Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata prije izjašnjenja o odlukama koje se odnose na Blok 7.

Prethodno su se izaslanici potvrdno izjasnili o prijedlozima zakona po skraćenom postupku da Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Gračanica, Srebrenik i Živinice postanu gradovi.

U iscrpnoj raspravi moglo se čuti dosta negativnih komentara te primjedbi na postojeće zakonske odredbe glede lokalne samouprave te potrebe da se isti, Zakon o principima lokalne samouprave izmijeni u korist učinkovitije lokalne samouprave a samim time i donesu jasniji kriteriji za promjenu statusa iz općine i grad.

Iva Tadić, predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u raspravi je naglasio kako Klub (izaslanici HDZ-a BiH) podržava zahtjeve koji su se danas našli na dnevnom redu no kako ipak treba razmisliti o mogućnostima izmjene zakona kada su u pitanju kriteriji i lokalna zajednica općenito.

(parlamentfbih.gov.ba)

Izdvajamo

Posušje je danas bilo središte obilježavanja 25. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg...
Uspostaviti vlast, poštovati ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika, pronaći kompromis i pistupiti...
Veliki broj vjernika okupio se danas na svetištu Zidine, u Gornjoj Skakavi, povodom blagdana “Rane svetog Franje“. Prilikom obilježavanja svetkovine...
Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS BiH) odbacuje ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na...