Vijesti Node

Bošković za Ero.tel: Trebamo popuniti prazna mjesta u županijskim MUP-ovima, a ne pričati o rezervnom sastavu policije

Hrvatski zastupnici jučer nisu glasovali za zaključke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o rezervnom sastavu policije u RS i kako bi se Federacija prema tome trebala odnositi. Pozivanje na naoružavanje i spremnost na rat koju su jučer ispoljili pojedini zastupnici iz reda bošnjačkog naroda bio je osnovni razlog zašto hrvatski zastupnici nisu željeli sudjelovati u ovome procesu.

Kako je za Ero.tel rekao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-HNS Mladen Bošković, ono što je predlagano Hrvatima nije prihvatljivo iz više razloga i dvije strane na postavljeno pitanje gledaju iz sasvim drugih kutova.

-Zašto pričati o rezervnom sastavu policije u Federaciji BiH kada ne možemo popuniti mjesta koja imamo u sistematizaciji županijskih MUP-ova. Samo u HNŽ-u imate stanje u kojem nedostaje nekoliko stotina policajaca, a mi bi sada trebali pričati o rezervnom sastavu. Naš stav je da takav način djelovanja nije logičan i da prvo trebamo kadrovski popuniti policiju na županijskoj razini i osigurati im uvjete da mogu djelovati u punom kapacitetu – rekao je Bošković za Ero.tel.

Dodao je kako treba razgovarati i o opremljenosti policija koja uglavnom nije na zadovoljavajućoj razini, te kako i to pitanje mora biti riješeno u što kraćem roku. Bošković poručuje kako se ne smije zaboraviti činjenica da je policija u nadležnosti županija, te kako se bilo koje odluke koje se donose u vezi policije ne mogu provesti bez suglasnost županija.

-Stječe se dojam kako ovdje ima mnogo više političkog folklora nego što zaista netko želi odgovoriti na procese o kojima se razgovara u Republici Srpskoj. Tjednima se bavimo ovim pitanjem i vjerujem kako se na krajj neće dogoditi ništa spektakularno. U biti, dogodit će se samo to da smo izgubili vrijeme koje smo mogli posvetiti temama iz ekonomije, investicija i sličnih priča na temelju kojih možemo stvoriti neke nove vrijednosti – naglasio je Bošković.

On je ponovio kako hrvatski zastupnici neće pristati na formiranje rezervnog sastava policije u Federaciji BiH, te kako je to stav i županija u kojima su Hrvati većina. Bošković je mišljenja kako je npr. problem ilegalnih migranata mnogo važnija tema od formiranja rezervnog sastava policije u entitetima, osobito zbog najava kako će nove prihvatni centri biti formirani u selima oko Bihaća u kojima su su većinskog stanovništvo Hrvati.

-Trebamo razgovarati o tim problemima, a ne o onome što nas samo udaljava od stvarnih problema s kojima se suočavaju ljudi koji su nas izabrali na prošlim izborima – zaključio je Bošković u izjavi za Ero.tel.

I jučerašnja sjednica je pokazala kako su mnogi došli u zastupničke klupe kako bi iznosili osobne frustracije ili nastaviti raditi na provođenju ratnih ciljeva. Sigurno je samo kako takvo ponašanje i retorika ništa dobrog neće donijeti društvu u kojem živimo.

(ero.tel)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović danas je nazočio otvaranju konferencije Središnjeg odbora Međunarodne federacije...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović i  Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, održali su danas u...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović i najstariji djelatnik Radija Tomislavgrad Ilija Ljubičić, danas su simboličnim...
Uoči europskih izbora u Ciboni se večeras održao veličanstveni skup HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) kojim je ujedno krenuo završni dio kampanje...