Vijesti Node

Predsjednik Čović sa izaslanstvom HDZ-a BiH nazočilo blagoslovu temelja novog Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović uz stranačko izaslanstvo svih razina vlasti  i veliki broj vjernika, nazočio je večeras na blagoslovu temelja novog Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu.

Temelji novog samostana na Plehanu blagoslovljeni su po završetku svete mise koju je predslavio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

„Potrebno je doživjeti ovaj samostan kao gnijezdo zajedništva, bratstva, ali i kao oazu gdje će se moliti. Danas blagoslivljamo kamen temeljac. To je simbolika. Isus Krist je kamen temeljac na kojem gradimo život vjere i taj kamen koji ćemo blagosloviti označava Isusa Krista, čvrstu stijenu na kojoj ćemo ustrajati živjeti. Kamen temeljac je simbolika, ali i poruka da se mi u svemu što živimo i radimo oslanjamo na Krista“, naglasio je kardinal Puljić u svojoj propovijedi.

Prilikom blagoslova kamena temeljca za novi Franjevački samostan predsjednik Čović obraćajući se nazočnima, kratko se osvrnuo na vrijema kada je nakon rata došao prvi put na Plehan.

„Ja sam ovdje došao prije dvadesetak i nešto godina kada je fra Ivan bio tu, tada je bio jedan mali kontenjer, pa evo malo po malo, stvorilo se puno toga što stvara preduvijete da mi možemo malo odgovornije raditi posao kojim se bavimo. S te strane evo poruka svima nama koji smo pozdravljeni ovdje na različite načine, s različitim poslanjima koje radimo, da ugradimo u ovaj element zajedništvo, da ovaj blagoslov kamena temeljca urodi jednim posebnim plodom. Da među nama, kao i danas u ovom jednom duhu imate dovoljno prijatelja za ovo putovanje na koje ste krenuli, u ovaj projekat. Siguran sam u svoje ime, ali i u ime Vlade Republike Hrvatske, Vlade Republike Srpske, siguran sam i ja se nadam Vijeća ministara, da ćemo vam do kraja bit na raspolaganju“, kazao je predsjednik Čović.

Predsjednik Čović je izrazio nadu kako će ovaj projekt biti uskoro završen. „Završen na dobro svih vas ovdje, svećenika, ali i žive crkve. Ako izgradimo bolji i kvalitetniji život da ljudi ponovno požele da žive na području predivnog Plehana. Još jednom hvala svima vama koji ste pomagali ovdje u Plehanu i diljem RS i naše domovine BiH ali i zahvala svima onima koji će se uključiti u ovaj projekat“, kazao je na kraju svog obraćanja predsjendik Čović.

Plehanski kompleks od posebnog je povijesno-kulturnog značaja, ne samo za Hrvate toga kraja, nego i za cjelokupan Hrvatski narod Bosne i Hercegovine. Bogata povijesna građa koja je tu čuvana dokaz je stoljetne opstojnosti Hrvata na ovim prostorima. Obnova ovog iznimno vrijednog objekta naša je dužnost prema budućim generacijama, kao jamstvo očuvanja identiteta, kulture i zajedništva, kazao je ranije  predsjednik Čović, podržavajući ovaj vrijedan projekt.

Franjevački samostan Plehan, udaljen je desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je ovaj vrijedni objekt kulturnog naslijeđa potpuno uništen početkom rata.

Izdvajamo

'Tri nam drage riječi - Slavonija, Srijem i Baranja' naziv je glazbeno-scenske priredbe kojom su večeras u Vinkovcima svečano otvorene 54. Vinkovačke...
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. Gordan Grlić Radman primio je 20. rujna 2019. godine zamjenika predsjedatelja Doma...
Posušje je danas bilo središte obilježavanja 25. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg...
Uspostaviti vlast, poštovati ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika, pronaći kompromis i pistupiti...