USTAVNE PROMJENE – samo one koje rješavaju hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Svi dosadašnji razgovori i pokušaji oko promjene Ustava BiH, kao i brojni sastanci uz asistenciju i prijedloge Europske unije oko provedbe Odluke Europskoga suda za ljudska prava u Strasbourgu, poznatije kao slučaj „Sejdić i Finci protiv BiH“, završili su neuspješno.

Hrvatski su predstavnici na tim pregovorima zastupali stajališta koja se temelje na načelima izgradnje Bosne i Hercegovine kao države ustavno jednakopravnih naroda i građana, što bi jamčilo opstanak i prosperitet države, te izgradnju Bosne i Hercegovine kao pravne i demokratske države.

Što se tiče provedbe spomenute Odluke, HDZ BIH je stajališta i opredjeljenja ZA provedbu kako odluka (presuda) Europskog suda tako i odluka ustavnih sudova u BiH. U našim prijedlozima sadržana su rješenja koja otklanjaju diskriminaciju građana. Međutim, do dogovora i konsenzusa oko implementacije presude i rješenja ovog pitanja nije došlo isključivo zbog interesa određenih političkih opcija i njihove želje da se BiH uredi na sasvim drugačijem konceptu (centralizirane države bez prepoznavanja multinacionalnosti i multikulturalnosti).

Uz promjene Ustava, nužna je bila i reforma Izbornoga zakona za koju smo se zalagali na istim načelima, a i zbog potrebe provedbe Odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar. Prijedlozi naših rješenja bili su ista pozicija za predstavnike svih konstitutivnih naroda i svih građana u procesu kandidiranja i izbora. Mostar ne može biti iznimka nego princip kojega mogu koristiti i drugi.

Ovim i ovakvim pristupom otvorio bi se put za osiguravanje političke i institucionalne stabilnosti BiH. Nažalost, neki su politički lideri htjeli zadržati ustavne i zakonske norme po kojima hrvatski narod opet ne bi mogao birati svoje legitimne predstavnike u institucije vlasti. Ostajemo spremni za suštinsku provedbu Odluke i očekujemo realističan pristup svih u duhu Bosne i Hercegovine kao višenacionalne demokratske države.

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine i dalje će se zalagati za svoj dobro poznati prijedlog Ustava BiH na načelima koja osiguravaju primjenu najviših demokratskih prava utemeljenih na međunarodnim načelima i standardima. Prema tom prijedlogu, Bosna i Hercegovina uređuje se kao decentralizirana država sa četiri federalne jedinice (administrativne, ustrojbene i sl.) i jedinicama lokalne uprave i samouprave (općine i gradovi). Jednu od jedinica čini Distrikt Sarajevo, ujedno i glavni grad Bosne i Hercegovine. Takvu decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sa tri razine vlasti uređuju Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao suvereni i konstitutivni narodi i građani BiH.

Predloženi model poziv je na dijalog jer samo u ozračju međusobnog uvažavanja možemo doći do kvalitetnih rješenja koja su presudna kako za opstojnost, tako i za budućnost Bosne i Hercegovine i njezinih naroda.