HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BiH              CROATIAN DEMOCRATIC UNION OF BiH

Presuda u slučaju MUP HNŽNakon točno tri i pol godine od izjašnjenja o krivnji, sudsko vijeća Suda BiH danas je donijelo oslobađajuću prvostupanjsku presudu u slučaju protiv osam visokih dužnosnika Hercegovačko-neretvanske županije, koje državno Tužiteljstvo tereti za zloporabu položaja i ovlasti.
Na optuženičkoj klupi našla su se čak dva županijska premijera, tri ministra MUP-a dvojica ravnatelja policije Dragan Brkić i Srećko Glibić te bivši načelnik krim-policije Sead Šehić. Slučaj 'Mostarski MUP' specifičan je i po činjenici da se u njemu izvršilo spajanje nekoliko različitih djela koja Tužiteljstvo BiH stavlja na teret visokim dužnosnicima vlade HNŽ-a.
Naime, u optužnici se navodi kako su optuženi zloporabom svojih položaja ili ovlasti i vršenjem različitih protupravnih radnji nanijeli Štetu proračunu HNŽ-a u ukupnom iznosu većem od 7,75 milijuna maraka.
Srž optužnice je navodno protuzakonito doniranje motornih vozila MUP-a te kupnja novih mimo uredbe Vlade FBiH o postupku nabave roba, vršenju usluga i ustupanju radova.
Osim toga jedan od segmenata optužnice odnosi se i na tvrdnje prema kojima je propuštanjem pokretanja postupka i donošenja odluke o prestanku radnog odnosa za 171 zaposlenika, koji su višak u MUP-u HNŽ-a, proračun dodatno oštećen.