Vijesti Node

29. rujna 2017.
U Livnu obilježen blagdan svetog Mihovila - zaštitnika policije

U povodu blagdana sv. Mihovila – zaštitnika policije danas je u Livnu održana središnja proslava  blagdana sv. Mihovila – Dana policije koju su zajednički organizirali županijski MUP-ovi: Hercegbosanske Zapadnohercegovačke, Hercegovačkoneretvanske, Srednobosanske i Posavske županije, a sve pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Tim povodom održana je Svečana akademija u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu kojoj su, među ostalim, nazočili predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH, dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, ministar financija i riznice BiH i dopredsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije i izaslanik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića i izaslanik glavnog ravnatelja Policije RH, domaćini današnje svečanosti, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić s ministrima u Vladi Darinkom Mihaljevićem i Ivicom Brešićem te predstavnici Oružanih snaga BiH, predsjednici županijski vlada s ministrima u vladama, ministri unutarnjih poslova, ravnatelji policija, granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, načelnici općina i gradonačelnici, predstavnici tužiteljstava i sudova, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije i Udruge poginulih i nestalih branitelja, kao i predstavnici drugih braniteljskih udruga.

Na Svečanoj akademiji prigodnim govorom obratio se domaćin ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević. U obraćanju je, među ostalim, istaknuo: „Ono što je za policiju sv. Mihovil mi jesmo i želimo biti za naše građana. Pouzdan i nepobjediv zaštitnik vas i vaše imovine i nepremostiva utvrda za svaku vrstu kriminala, korupcije i nezakonite radnje. Policija kao stup našeg društva kada se radi o sigurnosti treba biti nepristrana i apolitična“, rekao je ministar MUP-a Hercegbosanske županije i dodao: „Dopustite mi i da vas posjetim i na časnu ulogu Policije u Domovinskom ratu i na mobiliziranje rezervnog sastava Policije i na sve poginule, nestale i nastradale policajce i branitelje. Policajke i policajci razmišljao sam kako da vam zahvalim za sve riješene slučajeve i kao i to što ste ogromnim radom vratili vjeru građana u policiju i shvatio da postoji jedan jednostavan način izražavanjem jednog velikog poštovanja u ime svih građana. Svjedoci smo u proteklom razdoblju svih naših i uspona i padova i sumnji i iščekivanja. Prečesto su sve oči uprte u nas. Mi smo odgovarali kako dolikuje, hrabro i bez kalkulacija po cijenu vlastitog života i zdravlja. Moram posebice također spomenuti i one koji nas sustavno blate, kleveću i pokušavaju diskreditirati Policiju kao službu i županijske MUP-ove pa i na sam Dan policije kao neučinkovite i žele nas proglasiti kao nepotrebne za račun određenih unitaristički i antidejtonskih politika BiH. Molim vas…poštovani policajke i policajci na to odgovorimo rezultatima, služimo javnoj sigurnosti, služimo građanima, štitimo ih i budimo njihova obrana od svega zloga, a budimo im i nada i pomoć u raznim pogibeljima“, rekao je, uz ostalo, Darinko Mihaljević.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a BiH, dr. Dragan Čović čestitao je svim pripadnicima policije Dan policije, a u govoru je istaknuo značaj HNS-a BiH, potrebi uvođenja istih standarda svih policijskih agencija, potrebi zajedništva naglasivši da ćemo izgraditi Bosnu i Hercegovinu kao Europski projekt i da je došlo vrijeme da se moraju riješiti odnosi u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović u izjavi za novinare je kazao kako proslava Dana policije u kojoj sudjeluje pet županija s prostora FBiH ima jako veliki značaj te predstavlja snagu tog prostora koja može biti garancija svakom Hrvatu diljem BiH da ima netko tko razmišlja o njegovoj slobodi te osobnoj i imovinskoj sigurnosti u izgradnji države po mjeri hrvatskog, uz druga dva konstitutivna naroda.  

Ključne osobe koje prave jedan od tih bitnih elemenata vjerovanja da ima smisla ostati i graditi svoju budućnost na ovim prostorima je upravo naša policija. Ta struktura treba dobiti jednu motiviranost da radi svoj posao uz kvalitetnu obučenost po najvišim standardima jer naš kandidatski postupak znači ubrzano otvaranje poglavlja koji će vezati policijske strukture sa svim drugim članicama EU - naglasio je predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović.

Prije Svečane akademije služena je Sveta misa u Župnoj crkvi Svih svetih u Livnu, nakon koje je organiziran mimohod policijskih postrojbi od Župne crkve u Livnu do Spomenika svim braniteljima poginulim za slobodu hrvatskog naroda na kojem su položeni vijenci i upaljene svijeće. Svijeće, među ostalim, upalili su predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HNS BiH, dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević, ravnatelji policija županija, i predstavnici braniteljskih udruga Livna i Hercegbosanske županije.

(vladahbz.com)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović boravio je danas u Odžaku gdje se sastao s...
Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini upućujem...
Održavanje izbornog procesa je temelj demokratskog funkcioniranja svakog političkog sustava. Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete,...
Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH pod predsjedanjem predsjednika HDZ-a BiH dr....