Vijesti Node

15. studenog 2017.
Sastali se predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsedništva BiH dr. Dragan Čović kazao je danas novinarima nakon sastanka sa Fahrudinom Radončićem da ga je predsjednik SBB-a zamolio da Izetbegovića obavijesti da SDA i HDZ nađu novog, zamjenskog koalicijskog partnera, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Vrlo precizno sam od gospodina Radončića doznao da je on, zbog odnosa koje imamo u BiH, jako zabrinut, kao što jesmo i svi, i da me uz to informirao da on želi jedostavno da razgovaram sa drugim partnerom kako bi našli adekvatnog partnera da obnaša vlast, kako ne bi došlo do bilo kakve eskalacije i krize u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH.

Dogovorili smo se da u narednih mjesec u jednom razgovoru sa gospodinom Izetbegovićem vidimo da li uopće možemo naći novog partnera kako bi ta vlast nastavila funkcionirati. Ja sam skeptičan prema tome – izjavio  je dr. Čović novinarima nakon sastanka.

Podvukao je da je za njega prevažno da do tog vremena ostanu na neki način, uz sve probleme, zajedno kako se, pojasnio je, na bilo koji način ne bi stvorila jedna anarahija i da „što žurnije pokušamo naći uvjetno zamjenskog, ako uopće danas ima zamjenskog partnera, jer godinu dana smo do izbora, umjesto SBB-a.“

– Mene je Izetbegović dva mjeseca molio da uđem u vlast nakon što ju je napustio DF. Sad traži da izađem iz vlasti. Pošto je SBB odgovorna stranka i ne želi izazivanje anarhije u Federaciji, što neko očito priželjkuje da bi pokazali da Federacija ne može funkcionirati kako bi napravio svoju fildžan državu, zamolio sam predsjednika Čovića da prenese Izetbegoviću, pošto ja s njim ne razgovaram, da do Božića HDZ i SDA nađu novog koalicijskog parnera umjesto SBB-a, potvrdio je Radončić.

Odgovarajući na pozive SDA da njegova stranka, ako nije u koaliciji, treba napustiti tisuću pozicija koliko imaju u vlasti, Radončić je rekao da je javnosti poznato da je SBB gotovo sve glavne pozicije prepustio SDA, koja ima, kako je rekao 100 tisuća pozicija.

Radončić je optužio Izetbegovića da je izazvao najnoviju političku krizu koja se manifestirala današnjim nedolaskom srpskih zastupnika na sjednicu Parlamenta BiH i srpskih ministara na sjednicu Vijeća ministara.

– Njegovo pozivanje u novi rat je neodgovorno. Lako je pozivati na prolivanje tuđe krvi. Izetbegović je kukavica, prošli rat je proveo u trezoru Centralne banke, dok su tri člana moje obitelji poginula u ratu, kazao je Radončić, dodajući kako novog rata neće biti. Dodao je i da je SBB sekularna i prozapadno orijentirana stranka koja se protivi ostavljanju u amenat Bosne i Hercegovine nekim “neoosmanskim elementima”.

Radončić je izrazio žaljenje što ove godine hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović zbog Izetbegovićeve netolerantnosti neće sudjelovati u obilježavanju 25. studenog Dana državnosti BiH.

Dr. Čović je, pak kazao kako se neki u BiH ponašaju kao nadlideri, te da zbog takavog ponašanja imamo pogoršane odnose sa susjedima Hrvatskom, nakon osporavanja izgradnje Pelješkog mosta, ranije s Crnom Gorom, a evo sada i sa Srbijom.

(hms.ba / avaz.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio Domaljevac Šamac te razgovarao sa...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović boravio je danas u Odžaku gdje se sastao s...
Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini upućujem...
Održavanje izbornog procesa je temelj demokratskog funkcioniranja svakog političkog sustava. Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete,...