Vijesti Node

21. prosinca 2017.
Obraćanje predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića prigodom božićnog prijama

Dame i gospodo, uvaženi uzvanici, vaše ekscelencije, vaše eminencije, na osobit način uzoriti oče Kardinale, oče Nuncije, poštovani kolega Ivaniću, svi vi dragi prijatelji koji ste večeras ovdje okupljeni donijeli ljudsku toplinu, dobrotu i ljubav u ovaj naš dom.

Od srca vas pozdravljam i želim dobrodošlicu u svoje ime i svih nositelja izvršne, zakonodavne, pravosudne i političke vlasti hrvatskog naroda u BiH.

Predblagdanska radost nas je iznova okupila i dala nam prigodu da kroz nesvakidašnje pozitivno ozračje Božića promotrimo životnu svakodnevnicu i pošaljemo bratsku poruku dobrote svima onima koji to od nas očekuju.

Ohrabruje nas snaga zajedništva koju svojom brojnošću večeras, možemo poslati svima onima koje u ovo predbožićno vrijeme žele čuti poticaj za rješenje svih životnih kušnji kojima smo izloženi.

A nikad kao u ovo vrijeme kada slavimo dolazak Malog Isusa nismo upućeni jedni na druge. Božić jeste ljubav kojom se poziva na:

- hrabrost da darujemo drugom ono što želimo sebi i darujemo sebe za drugoga;

- hrabrost da prihvatimo drugog i drukčijeg u punoj različitosti;

- hrabrost prihvaćanja našeg životnog poslanja, istog onog koje su imali naši roditelji kada su nam poklonili život;

- hrabrost da ostajući u svojoj domovini preuzmemo odgovornost i zajedno gradimo bolje sutra;

- hrabrost u traženju vjere i nade, da imamo snage istrajati u svome naumu o boljoj budućnosti;

- hrabrost da se oslobodimo predrasuda i tijekom čitave godine gradimo ozračje kakvo imamo večeras i u ovo blagdansko vrijeme.

Dragi prijatelji,

ova naša domovina Bosna i Hercegovina neće sama od sebe postati bolja, pravednija, organiziranija, razvijenija, europski integriranija, to samo mi možemo osigurati.

Ova naša domovina neće sama od sebe postati tolerantnija prema svim različitostima koje je prožimaju, neće se sama od sebe osloboditi ožiljaka rata i ratne boli koji se osobito ovih dana ponovo proživljava, mi smo pozvani da to napravimo.

Ova naša domovina neće sama od sebe osigurati unutarnju jednakost tri konstitutivna naroda koja ju čine, niti će sama od sebe osigurati ponos svakom od predstavnika naroda da biraju svoje legitimne predstavnike, to ponovno samo mi možemo i moramo učiniti.

Kada sagledamo koliko u suštini malo trebamo jedni za druge učiniti, s pravom se pitamo zašto to ne učinimo kako bismo se otrgnuli iz užasa i opterećenja prošlosti i okrenuli budućnosti.

Okrenimo se oko sebe, sve je više područja u svijetu izloženo ratnim prijetnjama, s nevjericom gledamo na ratne strahote i nove sigurnosne prijetnje. Slušamo o najužasnijim zločinima u ime vjere, nacije, boje kože i drugih umišljenih različitosti. Najveću cijenu uvijek plaćaju najslabiji.

Pogled na patnje koje u ovo blagdansko vrijeme osjećaju mnogi diljem svijeta, neka nama budu opomena i poticaj da se okrenemo drukčijoj budućnosti.

Želim nam svima, dragi prijatelji, da ozračje Božića iz nas izbaci najrazličitije međusobne strahove, a istodobno ljubavlju Malog Isusa obdari nas spomenutim hrabrostima kojima ćemo svoju domovinu učiniti ljepšim mjestom za život.

Neka dragi veliki Bog učini da tako i bude.

Sretan vam Božić i Nova 2018. godina.

Živjeli.

(predsjednistvobih.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio Domaljevac Šamac te razgovarao sa...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović boravio je danas u Odžaku gdje se sastao s...
Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini upućujem...
Održavanje izbornog procesa je temelj demokratskog funkcioniranja svakog političkog sustava. Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete,...