Vijesti Node

02. veljače 2018.
Sastanak Juncker – dr. Čović: Tema izmjena Izbornog zakona

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović kazao je danas za N1 da mu je drago što se danas sastao sa predsjednikom Europskog povjerenstva Jean-Claude Junckerom u Bruixellesu. Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović je potvrdio da će Juncker u posjetu BiH stići krajem veljače.

''Drago mi je da smo imali prigodu razgovarali sa gospodinom Junckerom i njegovim suradnicima. Primarno je bila politička situacija u Bosni i Hercegovini, u funkciji pripreme njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu krajem ovog mjeseca. Razgovarali smo o nekoliko tema, politička situacija u funkciji predstojećih izbora, o potrebi promjene izbornog zakonodavstva, završetka Upitnika, reformske aktivnosti, naš satus kada je u pitanju EU, s obzirom da ćemo ubrzo dobiti dio europske strategije kada je u pitanju naše područje'', rekao je dr. Čović za N1.

Istakao je da je Junckera želio upoznati o onome što ga očekuje u BiH.

''Dolascima ovdje i aktivnostima koje smo uradili u BiH usvajajući proračune, zakon o akcizama, ruralnog razvoja i još neke reformske aktivnosti, popravili smo to stanje. Želio sam ga upoznati što ga očekuje kada dođe 28. a i onome što bi on volio da se dogodi u narednih 20-ak dana'', dodao je.

''Dogovorili smo se da on dođe u Sarajevo kada predamo Upitnik. To bi bio posljednji uvjet u ovoj fazi, da okončamo kandidatski status. S druge strane, do tada ćemo procijeniti napredak i političku spremnost kada je u pitanju promjena Izbornog zakona i načina izbora članova Predsjedništva, Doma naroda - gdje danas imamo različite političke stavove'', naglasio je dr. Čović.

Razgovor je, naglasio je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, protekao srdačno.

Probili smo sve rokove kada su u pitanju odgovori na Upitnik. Hoće li se to pitanje riješiti?

"Jučer kada smo razgovarali s gopođom Mogherini ona je zahtjevala da joj kažemo sat, dan, tjedan, čak je rekla 'Dragane da će sutra biti taj Upitnik, ja ću doći po njega'. Malo smo se šalili na tu temu. On je sada stvarno pri kraju i teško da ja mogu s ove pozicije člana Predsjedništva govoriti kada će to biti završeno. Mislim da smo napravili sve preduvjete da u narednih sedam dana to okončamo. Hoćemo li, to je u rukama onih koji su za to zaduženi. To je u rukama Vijeća ministara, i nadam se da nema razloga da to ne predamo 28. gospodinu Junckeru", objasnio je dr. Čović.

Izborni zakon bio je jedna od glavnih tema razgovora.

"Naravno da smo razgovarali mnogo. Pojasnio sam zašto moramo u paketu riješiti pitanje legitimnog predstavljanja kada je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda. Izbore imamo za četiri razine vlasti, želimo osigurati da se mogu izbori provesti, da nemamo poteškoća i da nemamo problema u provedbi izbornih rezultata", kaže dr. Čović.

Juncker je, prema riječima predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića bio dobro upoznat oko svega.

"Oko detalja nismo razgovarali, o detaljima ćemo već od idućeg tjedna - zajedno s ekspertima međunarodnih institucija. Ustav ne možemo promijeniti, ali izborni zakon možemo. Nakon idućih izbora možemo raditi radikalnije zahvate, presudu Sejdić-Finci i presudama suda u Strasbourgu. Bitno je uraditi minimum, koji možemo uraditi za ova tri mjeseca".

Bakir Izetbegović je kazao da Dragan Čović pokušava na dnevni red ugurati izbor članova Predsjedništva, da to nije bila tema - nego da se razgovaralo samo o članovima Doma naroda. No, dr. Čović tvrdi da to nije istina.

"To je besmislica. Mi smo dogovorili s gospodinom Daulom da ne izlazimo u javnost s detaljima. Da bi dali afirmativne izjave, da bi dali šansu da možemo naredne tjedne razgovarati s partnerima iz međunarodne zajednice, da bi dali prava rješenja. A kazati da netko nešto pokušava ugurati, to je besmislica. Ne odgovara stvarnosti, apsolutno - naravno, nikada neću prihvatiti mogućnost da na izbore izlazimo sa zakonom koji neće osigurati legitiman izbor predstavnika hrvatskog naroda. To mora biti jasno", tvrdi dr. Čović.

Komentirajući kritike da se u Bruxellesu rješava unutrašnje pitanje BiH, dr. Čović ističe kako nisu razgovarali o detaljima ni s kim, nego su govorili o načelima.

"Mogherini jučer, danas Juncker su nam precizno kazali da nam nitko neće nametati rješenja, da se mi moramo dogovoriti. Brzo ćemo dobiti izvješće, zato gospodin Juncker i dolazi", tvrdi dr. Čović koji je uvjeren da će BiH dobiti pozitivnija stajališta, zato Juncker i dolazi u Sarajevo.

"U pravu ste, sve će se rješavati isključivo u Sarajevu, a ne u Istanbulu, Ankari ili ne znam kojoj drugoj destinaciji", izjavio je dr. Dragan Čović za N1.

Naime, članovi Predsjedništva BiH borave u Bruxellesu, a u fokusu razgovora s Josephom Daulom, šefom Europske pučke stranke - bile su izmjene Izbornog zakona, a jedino što je dogovoreno jeste da se nastave pregovori.

Predsjedništvo se nakon sastanka s Josephom Daulom sastalo i s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini. Tema sastanka reforme i opet - Izborni zakon.

Sastanak dr. Čovića i Junckera održao se bez nazočnosti ostala dva člana Predsjedništva BiH.

(ba.n1info.com)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio Domaljevac Šamac te razgovarao sa...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović boravio je danas u Odžaku gdje se sastao s...
Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini upućujem...
Održavanje izbornog procesa je temelj demokratskog funkcioniranja svakog političkog sustava. Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete,...