Vijesti Node

31. listopada 2018.
Mostar: Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora obilježilo blagdan Svih svetih i Dušni dan

Ministarstvo obrane BiH i OS BiH u koordinaciji sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te Hrvatskim narodnim saborom, organizirali su obilježavanje blagdana Svih Svetih i Dušnog dana diljem BiH.

Obilježavanje u Mostaru počelo je polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom u Vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u kapelici sv. Ivana Krstitelja.

Program je nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u groblju “Masline” u Mostaru, ispred središnjeg križa, na grobu pokojnog doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara i kod spomen obilježja na Trgu hrvatskih velikana, gdje je za sve poginule hrvatske branitelje opijelo izmolio vojni kapelan don Ivan Turudić.

Uz predsjednika HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, obilježavanju Svih svetih i Dušnog dana, nazočili su predstavnici udruga, ministarstva obrane BiH i OS BiH, dužnosnici HDZ-a BiH, HNS-a sa svih razina vlasti u BiH te predstavnici javnih institucija.

U izjavi za medije predsjednik Čović je kazao kako svi vjernici ovih dana obilaze groblja svojih obitelji, svojih najbližih.

„Mi se prisjećamo i svih onih koji su zajedno s nama ugradili sebe da bi danas imali ovakvu BiH, malo bolju BiH. Nadam se da ćemo mi danas koji vodimo BiH ostvariti njihove snove da imamo jednu modernu europsku BiH u kojoj će sva tri naroda biti ustavno jednakopravna. To je prigoda za prisjetiti se da danas diljem BiH imamo ovakva obilježja, poklonili smo se, zapalili svijeće i bili u molitvi sa onima koji su nam dragi i onima koji su nam u sjećanjima. Naravno mi smo to ovdje u Mostaru obilježili na poseban način u vojarni Baja Kraljević i na našem groblju Masline, kod središnjeg križa zapalili svijeće, također na grobu pokojnom doministru Jozi Leutaru, i iza ovoga imamo svetu misu u našoj Katedrali, tako će biti diljem BiH. Ovo je jedna prigoda da u životu, malo zastanemo i shvatimo da je naš život kratak i da sve ono što možemo učiniti, učinimo, kako bi oni koji dolaze poslije nas sjećali se nas po dobru“, kazao je dr. Čović.

Na kraju programa u mostarskoj katedrali “Marije Majke Crkve” služena je sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

(hnsbih.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ BiH dr. Čović održao je sastanak s OO Orašje i načelnikom općine Stankom Vincetićem. Domaćini današnjeg sastanka upoznali su...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u dvodnevnom je radnom posjetu Županiji...
Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Distrikt Brčko i održao sastanak s dogradonačelnikom Distrikta Brčko i predsjednikom HDZ BiH...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je posjetio Domaljevac Šamac te razgovarao sa...