Vijesti Node

26. veljače 2019.
Bilateralne konzultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić predvodili su izaslanstva dva ministarstva na bilateralnim konzultacijama koje su održane 25. veljače 2019. godine u Zagrebu.

Tom prigodom naglašen je značaj kontinuiranog dijaloga između dvije zemlje kao i održavanje političkih konzultacija s ciljem unapređenja dobrosusjedskih odnosa. Ocijenjeno je da se, i pored otvorenih pitanja, dobri bilateralni odnosi razvijaju i unapređuju na temelju međusobnog uvažavanja te da je mirna i stabilna regija jedan od prioriteta vanjske politike i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

Zamjenik Brkić i državna tajnica Bušić iskazali su uvjerenje da će ovakvi susreti dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih pitanja koja su od obostranog interesa za BiH i Hrvatsku, kao što su pitanja iz područja imovinsko-pravnih i radno-pravnih odnosa te migrantske krize.

Zamjenik Brkić je tijekom konzultacija upoznao sugovornicu o procesu implementacije izbornih rezultata Općih izbora u BiH, održanih prošle godine, formiranja vlasti na svim razinama kao i najznačajnijim pitanjima vezanim za europski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Informirao je da se u najkraće vrijeme očekuje da BiH i službeno dostavi Briselu odgovore na dodatna pitanja koja je Europska komisija 2018. godine dostavila BiH, nakon što se okonča tehnički dio u sklopu mehanizma za koordinaciju te izvrši njihova potvrda na svim razinama vlasti. Izrazio je nadu da će unatoč izazovima s kojima se Europska unija suočava, BiH tijekom 2019. godine dobiti status kandidata za članstvo u EU, s obzirom na to da BiH nema drugih uvjeta na tom putu. Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces u BiH izvijestio je kako su ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC NATO) donijeli odluku da pozovu BiH da podnese svoj prvi Godišnji državni program (ANP), s ciljem aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP), te da ne postoji nijedan razlog da prvi Godišnji državni program ne bude usvojen. 

Zamjenik Brkić se zahvalio na potpori koju Republika Hrvatska pruža BiH na njenom europskom i euroatlantskom putu ističući kako na tom putu BiH nema stabilnijeg i iskrenijeg prijatelja od Republike Hrvatske.

Što se tiče regionalnih odnosa, istaknuo je da je Bosna i Hercegovina posvećena jačanju regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu, posebice u pravnom okviru Centralnoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i u okviru Berlinskog procesa.

Državna tajnica Bušić pozdravila je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu prema Europskoj uniji i izrazila spremnost Hrvatske za daljnju potporu, pomoć i razmjenu iskustava iz pristupnih pregovora. Naglasila je da će se ta potpora i pomoć nastaviti i u buduće kao i zagovaranje procesa proširenja, posebice na zemlje jugoistočne Europe, što će biti jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU u prvoj polovici 2020. godine. Kao primjer jačanja odnosa BiH i Hrvatske, državna tajnica Bušić je navela da dvije zemlje, među ostalim, imaju više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene.

S obzirom na to da se obje zemlje nalaze na migrantskoj ruti, razgovarano je i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u regiji u kontekstu migrantske krize. 

Tijekom konzultacija razmijenjene su informacije o aktualnoj situaciji u BiH i regiji, kao i drugim regionalnim i globalnim temama.

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak koordinacije s...
Predsjednik HDZ BiH dr. Čović održao je sastanak s OO Orašje i načelnikom općine Stankom Vincetićem. Domaćini današnjeg sastanka upoznali su...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u dvodnevnom je radnom posjetu Županiji...
Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Distrikt Brčko i održao sastanak s dogradonačelnikom Distrikta Brčko i predsjednikom HDZ BiH...