Vijesti Node

06. ožujka 2019.
U Busovači obilježena 29. obljetnica utemeljenja Općinskog odbora HDZ-a BiH

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u čast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom akademijom u salonu „Party“, u Busovači je obilježena 29. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH, Općinske organizacije Busovača.

Svečanom obilježavanju nazočilo je visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom HDZ-a BiH, HNS-a i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Draganom Čovićem.

Na početku svečane akademije, nakon intoniranja himne hrvatskog naroda i davanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, nazočnima se obratila predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić.

„Svima nama od srca čestitam 29. obljetnicu utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice BiH, Općinske organizacije Busovača. Tu su naši utemeljitelji, naša Mladež, naša Zajednica žena organizirani kroz dvanaest temeljnih ogranaka koji daju značajan doprinos radu OO HDZ-a BiH Busovača. Iza nas je još jedna turbulentna godina političkog djelovanja, izborna godina. Još jednom smo svjedoci političkog diskreditiranja Izbornog zakona koji i dalje omogućava biranje hrvatskih predstavnika izvan volje hrvatskog naroda. I dalje su prisutni napadi raznih vrsta na dužnosnike HDZ-a BiH na svim razinama, pa i na lokalnoj razini,a sve s ciljem zastrašivanja, političkog diskreditiranja, stvaranja dojma opće nesigurnosti i poticanja iseljavanja. Ponekad nam se čini da smo se umorili, da smo zabrinuti zbog svojih egzistencijalnih pojedinačnih potreba, čak da smo i nemoćni. Međutim, zbog žrtava Domovinskog rata, zbog svih onih kojima smo večeras upalili svijeću, zbog ove mladosti koja je večeras ovdje s nama, ne smijemo se umoriti. Iza nas su mnoge bitke, usponi i padovi, ali smo i svi mi izlazili kao pobjednici. Tri tisuće glasova Busovače na proteklim Općim izborima, koliko god to nekima izgledalo malo, je prevažno za HDZ BiH , prevažno je za ŽO HDZ BiH ŽSB. U implementaciji izbornih rezultata, uz jedno izboreno zastupničko mjesto, u Saboru ŽSB, jedno ministarsko u Vladi ŽSB, važno mjesto na federalnoj razini je obveza i odgovornost više nas za funkcioniranje vlasti koje, u konačnici, mora rezultirati boljoj poziciji hrvatskog naroda i boljim uvjetima života svakog pojedinca u BiH, pa i u Busovači.“, kazala je predsjednica Plavčić.

U ime ŽO HDZ-a BiH ŽSB, nazočnima se obratio izaslanik predsjednika ŽO HDZ-a BiH ŽSB i predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina koji je istaknuo kako je HDZ BiH uspjela da i nakon 29. godina bude stranka koja dobija uvjerljivo najveću potporu hrvatskog naroda, što su rezultati proteklih Općih izbora i potvrdili.

Obraćajući se na svečanoj akademiji, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović uputio je čestitke povodom 29. obljetnice utemeljenja Općinskog odbora HDZ-a BiH u Busovači.

„Puno toga imamo što bi se danas moglo isticati u ovih 29. godina našeg izrastanja. Ponos, osobito na one prve dane kada se prinosila žrtva, da bi mi ovdje ostali, i u Busovači i u Središnjoj Bosni i diljem BiH kao ponosan i konstitutivan narod, a još uvijek tragamo za onim elementima jednakopravnosti u punini. Da bi mogli kazati da smo svoj na svome i imati svoje legitimne predstavnike, da smo potpuno ustavno jednakopravni sa druga dva naroda u BiH“, naglasio je predsjednik Čović.

„Danas je dan spomen svega onoga, svih uspona i padova, koje smo imali kroz ovih 29 godina. HDZ BiH danas je jedna od najmodernijih stranaka novije povjesti hrvatskog naroda, kako u BiH tako i u RH. Projekt HDZ-a se nosi do danas i izrasli smo u jednu veliku obitelj, kroz ove slike se prepoznajete u nekim mlađim danima, vašeg izrastanja, ali i na to trebate biti ponosni kao stranka koja unutar sebe ima i organizaciju Mladeži od Busovače pa diljem BiH i njihova konvencija koja će biti vrlo brzo. Možemo biti ponosni ma svoju Mladež. Ja duboko vjerujem da sve ono što mi radimo, u našoj međusobnoj komunikaciji, u odnosu prema poslovima koje imamo, prema političkoj poziciji koju ističemo kroz svoje programe, kad i ono dođu na poziciju da govore s ove govornice da ćemo ići snažnije naprijed“, kazao je dr. Čović.

„Jednako tako i Zajednica žena HDZ-a BiH. Sve dame koje ste ispunile ovu našu dvoranu večeras od srca pozdravljam. Vi ste osnov našeg djelovanja, prepoznat u svakom dijelu našeg grada. Mi držimo svoja obećanja kada je Zajednica žena u pitanju. Pa i sad kada smo predlagali naše predstavnike za Dom naroda, vidjeli ste da su od četiri naša predstavnika dvije dame. Zbog toga mi je drago da u ŽSB imamo našu ministricu kao i predsjednicu Općinskog odbora“, kazao je predsjednik Čović, te se osvrnuo i na Klub utemeljitelja HDZ-a BiH. Teško bi mi došli do ovih naših 29. godina da se ponosimo da nije bilo naših utemeljitelja i naših branitelja koji su bili zajedno kada je trebalo stati na branik svoje domovine i tako izrastali i danas smo ugrađeni u svaki dio HDZ zajednice. Od Općinskih odbora, preko Županijskih do Središnjeg tijela. I tako će biti i ubuduće. I na našem Saboru krajem 4. mjeseca. Ponovno ćemo kad budemo birali naše predstavnike u Predsjedništvo, imati automatizmom našu predsjednicu Zajednice žena, Mladeži, jednako tako i naših utemeljitelja. Ovim primjerom jačamo vezu između mladosti i svega onoga što je politika HDZ-a BiH“, naglasio je predsjednik Čović.

„Često u ovoj velikoj obitelji koja danas broji oko 43.000 članova HDZ-a, teško je naći zajednički jezik za sve ideje koje imamo, i počesto smo uvjereni da ono što mi radimo drugi ne razumiju. Na na nama je, koji predvodimo ovo, da moramo naći onu dozu zajedništva unutar 43.000 članova, kako smo organizirani i kako smo tu organiziranost prenjeli na institucije vlasti na svim razinama u BiH. To je nešto što nas često zna i pokolebati“, kazao je.

„Ono što radimo, vezali smo za potrebe Hrvatskog naroda u BiH, pa čak i oni koji i ne razumiju ono što mi radimo, kad su došli izbori prepoznali su i razlučili što je dobro urađeno. Da to nije bilo ovdje u SBŽ-u, ne bi mi govorili da imamo većinu u ovoj županijskoj Vladi, sve naše predstavnike i u Saboru ove županije, i da imamo predstavnike, i kad je u pitanju i ovaj Sabor i Vlada, i kada su u pitanju više razine.

Uspjeli smo ponovno oživjeti Hrvatski narodni sabor, danas nemate nijedne ozbiljne političke opcije u BiH koja nije dio HNS-a, to je pravo zajedništvo i poruka svima.

Jer je to poruka koju smo poslali na ovim izborima.! I prijateljima bošnjacima i prijateljima Srbima i međunarodnoj zajednici, ali i svekolikom Hrvatskom narodu.

Hrvate se ne može izbrisati iz Ustava kao konstitutivan narod, i na tome ćemo do kraja ustrajati, da se više nikada ne dogodi, da nam drugi biraju predstavnike, zaključio je dr. Čović.

Svečanost obilježavanja 29. obljetnice utemeljenja OO HDZ-a BiH Busovača uveličao je vokalni sastav „Ivančice i prijatelji“ acapella izvedbom himne hrvatskog naroda, recitacijom pjesme „Prosto zrakom ptica leti“, te izvedbom skladbi „To je tvoja zemlja“ i „Poljubi zemlju“.

 

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak koordinacije s...
Predsjednik HDZ BiH dr. Čović održao je sastanak s OO Orašje i načelnikom općine Stankom Vincetićem. Domaćini današnjeg sastanka upoznali su...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u dvodnevnom je radnom posjetu Županiji...
Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Distrikt Brčko i održao sastanak s dogradonačelnikom Distrikta Brčko i predsjednikom HDZ BiH...