Vijesti Node

11. svibnja 2019.
U Mostaru svečano otvorena smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

Mimohodom ulicama Mostara, započela je Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH, na kojoj će se natjecati 14 društava iz cijele BiH.

Nakon mimohoda u 18 sati počeli su nastupi društava u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače gdje će se po završetku službenog dijela smotre održati okrugli stol s predstavnicima društava.

Državnu smotru izvornog folklora Hrvata u BiH, UHAKUD-a BiH organizira u suradnji s Hrvatskom kulturnom zajednicom u Federaciji BiH, a večeras je otvorio predsjednik HDZ-a BiH u Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović.

 - Cilj smotre je očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, kulture koja je biser BiH, i ono na čemu bi trebali graditi i našu budućnost je upravo kultura kojom smo bogati kroz čitavu prošlost koja je iza nas, kazao je predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović.

- Evo gospodin Vidović je krenuo lijepim riječima, uresio sve ovo, ako se ovo uopće da uljepšavati što vidim ispred sebe, pozdravljajući folklorašice i folkloraše nazočne ovdje a ja ću s time početi, kazao je pozdravljajući sve nazočne dr. Dragan Čović otvarajući smotru izvornog folklora Hrvata u BiH.

- Identitet jednog naroda i jedan narod se prepoznaje prije svega kroz svoj jezik i kroz svoju kulturu i vi ste to u ovih svojih 20 godina djelovanja ove udruge na jedan praktičan način pokazali, svjedočite i otrgli ste od zaborava ona stoljeća koja su već negdje nestala brzinom života i jednostavno usmjerenošću u našem životu ali i očuvali sve ono što je mlado u BiH i među Hrvatima, naglasio je dr. Čović.

- Mi jesmo ponosni na sve ono što jeste materijalna baština hrvatskog naroda, Hrvata, a osobito na nematerijalnu baštinu i stoga me veselo da ova večerašnja smotra ima ovoliko mladih ljudi okupljenih od naše Save pa evo do Dubrovnika, do juga BiH i tako na neki način šalje poruku svima onima koji su nekada znali govoriti kako nestajemo s ovih prostora kako smo mali, da jesmo veliki i ponosni i prkosni narod koji ima svoju prošlost, 1000 godina se baštini kroz sve ono što vi nematerijalno kazujete kroz ovaj osjećaj koji se da viditi i okom a kasnije i uhom, naglasio je predsjednik Čović.

- Od srca vam čestitam na onome što ste uradili u ovih 20 godina kako djelujete, ovo je kako sam razumio 24. predstavljanje naše nematerijalne kulturne baštine, našeg identiteta pa neka nam bude na ponos, svako vam dobro i živjeli, zaključio je dr. Čović na svečanom obraćanju.

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade...
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u...
Sastanak izaslanstva HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA održan je danas u Istočnom Sarajevu. Predsjednici stranaka dr. Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sa izaslanstvom Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce. Izaslanstvo je...