Vijesti Node

14. lipnja 2019.
Svečano proslavljen dan oslobođenja općine Stolac - Bošković: Lipanjske zore su nam donijele slobodu

Prije 27. godina u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su područje općine Stolac. Bila je to veličanstvena i pobjedonosna akcija kojom su konačno otvorena vrata budućnosti slobodne Hercegovine.

Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja „Lipanjske zore“ su upisane najvećim slovima u pobjedničku kartu Domovinskog rata.

Program obilježavanja započeo je u 9,00 sati u stolačkoj župnoj crkvi, sv. Ilije Proroka svečanom sv. Misom za sve poginule hrvatske branitelje stolačkog kraja. Misu je predvodio stolački župnik don Rajko Marković.

Nakon svete mise i mimohoda kroz grad program je nastavljen kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada, gdje su položeni vijenci.

U prigodnom obraćanju načelnik općine Stjepan Bošković istaknuo je značaj ove pobjedonosne akcije, te pozvao sve nazočne da još jednom odaju veliko priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene pobjede i da im se najdublje zahvale za iskazanu hrabrost, domoljublje i odlučnost što su svima sadašnjim ali i budućim naraštajima osigurali mir i slobodu. U svom obraćanju posebno je istaknuo zajedništvo.

“Za nas je danas veliki dan, na današnji dan mi slavimo povratak u Stolac. Lipanjske zore koje su nam donijele slobodu, tada smo bar mislili da je to puna sloboda, ne samo za hrvatski narod nego i za one koji su bili ostali u Stocu. Naravno da su nam lipanske zore poslale još jednu poruku a to je Zajedništvo. Jer tada zajedno, vratili smo se na ove prostore, u zajedništvu. Kako je današnja sloboda koju živimo, samo djelomično sloboda hrvatskog naroda i ne koristimo je u punom kapacitetu jer nam ne daju. Zato je i poruka zajednštvo koje se danas oslikava kroz Hrvatski narodni sabor, gdje sve političke stukture kroz Hrvatski narodni sabor, kroz razne koordinacije udruga i kroz sve razine vlasti rade samo na jednome, da ostvarimo potupunu slobdu hrvatskoga naroda. Ovaj put bit će težak, on je trnovit i neće biti kratak, ali ako znamo cilj, a imamo zajedništvo mi ćemo doći do njega” poručio je načelnik Bošković.

Prije polaganja vijenaca intonirana je himna „Lijepa naša“ a nakon himne minutom šutnje iskazana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili i svijeće upalili: Načelnik općine i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Stolac,  predstavnici hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine,  izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te ostala izaslanstava.

(stolac.gov.ba)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović glasovao je jutros na izborima za Hrvatski sabor, na biračkom mjestu u Osnovnoj...
O nedavno potpisanom povijesnom sporazum u vezi s održavanjem izbora u Mostaru nakon dugo godina te izmjenama Izbornog zakona između HDZ-a BiH i SDA...
Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović danas je održao radni sastanak s predstavnicima Sindikata HT Mostar (SHT). Sastanku su nazočili Saša Živković...
Najava ministra MUP-a i šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite RH Davora Božinovića o otvaranju granice s Bosnom i Hercegovinom, odnosno ukidanju...