Vijesti Node

25. srpnja 2019.
Intervju ministrica financija FBiH Jelka Milićević za "Avaz": Ne treba nam više MMF!

Jelka Milićević, potpredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica financija, kaže nam da je u utorak na sastanku predsjednika SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i dr. Dragana Čovića prepoznala dobru volju da se otkoče zastoji u formiranju vlasti.

- Osim Vijeća ministara BiH, o kojem se govorilo, otvoreno je i pitanje Federalne vlade i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Čini mi se da dobra volja postoji. Samo ću se nadati da će potrajati - kaže u intervjuu za „Avaz“ Milićević.

Kako komentirate razna rješenja koja su se pojavila za spas „Aluminija“?

- Na ovom sastanku to je pitanje dignuto na najvišu razinu u Federaciji, da Vlada mora imati svaku podršku, da se „Aluminij“ pokuša restrukturirati. Učinit će se sve što se može na zaštiti prava zaposlenih, tražiti najbolje strateške partnere, tražiti pomoć i od naših prijatelja, međunarodnih financijskih institucija. Nadam se da će se pojaviti neki ozbiljan partner.

Do 2020. godine planirano je da se radi na 92 projekta u FBiH vrijedna 10,2 milijarde KM te još više od 100 miliona za razvojne projekte. Koji su ključni projekti? 

Ključno pitanje

- Ponovno putna infrastruktura, investicije u energetskom sektoru i ono što je moje opažanje jeste da su najveće investicije u javnom sektoru, u poduzećima gdje je Federacija većinski vlasnik. Realni sektor nije prepoznat u svim ovim našim kreditima, pregovaranjima, i to je neka naša specifičnost, što znači da mi još nismo izgradili povjerenje međunarodnih financijskih institucija prema realnom sektoru. Mislim da je to pitanje kojim se Vlada mora stvarno ozbiljno pozabaviti, evo, već u ovom sada izbornom razdoblju.

Hoće li biti novih zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)?

- MMF, to uvijek napominjem, nije nužan kao izvor financiranja. Rekla bih da svojim programima i propisima u našem slučaju MMF ima više sporednu ulogu, koja se ogleda u tome da podupiru reformske procese. Sa svojim programima pismo namjere uvijek prati i Reformsku agendu. To je ono što se mora postići u Federaciji u dugoročnom razdoblju. To su aktivnosti vezane uz neke strateške politike i odluke i tu je dobro da mi uvijek imamo aktivan program, pregovaranje sa MMF-om. Ali, ove godine sigurno nećemo imati nijednu tranšu iz MMF-a, jer je taj naš angažman u fazi mirovanja. Još je živ, šta će se s njim dešavati, ne znamo. Evo, čekamo da dođu nove vlade.

Iz MMF-a mi imamo dosta tehničke pomoći, dobra iskustva nam prenesu, loša zaobiđemo, ne želimo ih ni imati, ne želimo griješiti gdje su drugi griješili. Njeguju se ti odnosi, pomalo nas ocjenjuje Washington da oni nisu našim programom zadovoljni, ali moram reći da smo mi zadovoljni. U suštini, za ove četiri godine mi smo samo povukli dvije tranše. To je za njih neuspješan program, nisu plasirali svoja sredstva.

Jedva čekam da se pomjerimo

- Uvijek se u stranačkim pregovorima lidera pojavi nešto što procese pomalo vrati nazad. Nadam se da tako neće biti sada. Na sastanku dr. Čovića i Izetbegovića rekla sam da jedva čekam da se pomjerimo. Osobno zagovaram da to bude što prije, nakon godišnjih, već u devetom mjesecu - kaže Milićević.

Imamo 900 zaposlenih u „Aluminiju“ i nećemo ih izgubiti samo tako. Učinit će se sve što se može na zbrinjavaju tih radnika.

Izdvajamo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u...
Sastanak izaslanstva HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA održan je danas u Istočnom Sarajevu. Predsjednici stranaka dr. Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sa izaslanstvom Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce. Izaslanstvo je...
     Poštovani gospodine Plenković, dragi Andrej,      U ime sestrinske Hrvatske demokratske...