Vijesti Node

26. srpnja 2019.
Predsjednik Čović razgovarao sa veleposlanikom RH Sabolićem i državnim tajnikom Milasom i zastupnicom Zovko

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru sa Ivanom Sabolićem, veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Željanom Zovko, zastupnicom u Europskom parlamentu.

Prilikom susreta razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji te odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naglašena je važnost konstruktivne komunikacije i uvažavanja, te je potvrđena puna potpora ulaska BiH u EU i NATO što je naglašeno kao najznačajnije strateško opredjeljenja HNS-a BiH.

Predsjednik Čović informirao je veleposlanika Sabolića i državnog tajnika Milasa o zastoju formiranja vlasti u BiH na svim razinama. Naglašeni su svi nedostatci svjesnog opstruiranja implementacije izbornih rezultata skrećući pozornost na teme koje nisu u fokusu javnosti.

Unatoč izboru nelegitimnog i nelegalnog  člana Predsjedništva BiH, dominantno bošnjačkim glasovima, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora nikada neće biti dio problema i opstrukcija.

Hrvatski narodni sabor svakdonevno poziva na dogovor i pronalazak rješenja ali i nužnost brzog procesa formiranja vlasti na svim razinama kao jedino rješenje za izlazak iz višemjesečnog zastoja, uz isključivo zajednički kompromis SNSD-a, SDA-a i HDZ-a BiH kao demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, sukladno izbornom rezultatu.

Također, naglašena je potreba žurne izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa.

Veleposlanik Sabolić i državni tajnik Milas, iskazali su punu potporu legitminim predstavnicima Hrvata u Bosni i Hercegovini u provedbi reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Europskoj uniji, uz poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH.

(hnsbih.ba)

Izdvajamo

O nedavno potpisanom povijesnom sporazum u vezi s održavanjem izbora u Mostaru nakon dugo godina te izmjenama Izbornog zakona između HDZ-a BiH i SDA...
Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović danas je održao radni sastanak s predstavnicima Sindikata HT Mostar (SHT). Sastanku su nazočili Saša Živković...
Najava ministra MUP-a i šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite RH Davora Božinovića o otvaranju granice s Bosnom i Hercegovinom, odnosno ukidanju...
Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović danas je održao radni sastanak s predstavnicima poslodavaca, Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Udruge...